Adrian Năstase: “Diaspora există pentru că în 2002 au fost eliminate de către PSD vizele”

foto: capital.ro

foto: capital.ro

Mulțumim partidului iubit!

Fostul prim-ministru Adrian Năstase consideră că „Zona Diaspora” există datorita măsurilor luate de PSD, care au dus la eliminarea vizelor și in final la aderarea Romaniei la UE. Totuși, fostul demnitar nu amintește deloc sau pur si simplu nu ia în calcul motivele pentru care a avut loc un exod de o asemenea proporție;

 

Aflat la târgul de carte Gaudeamus, cu ocazia lansării cărții „Cele două Românii” Adrian Năstate s-a exprimat pe marginea votului anti-sistem dat de populație în urma căruia Victor Ponta a ratat scaunul de la Cotroceni. Năstase consideră că reacția românilor din Diasporă vine pe fondul unor frustrări ale acestora, care în urma eșecului de a se integra în noile comunități de adopție, pe fondul unor politici anti-imigrație și a nesiguranței legate de locul de muncă, s-au răzbunat, prin vot, pe autoritățile din țară.

„Pana la urma, insa, au descoperit ca ei au fost in mare masura respinsi de acele comunitati. Politicile antiimigratie si incertitudinile legate de locurile de munca au inceput sa-i apese, sentimentul de nemultumire generat de faptul ca si-au lasat familiile aici in tara cu probleme, mai ales pentru cei batrani, cu dificultati pentru copii, au accelerat aceasta frustrare care viza pe de o parte tarile in care traiau, dar si autoritatile in general. Si atunci votul antisistem s-a extins din tara si la zonele externe. Aceste evolutii nu au fost luate in analizele care s-au facut. Cred insa ca ele vor trebuie intelese, privite intr-un alt context, si problema celor din diaspora, a votului lor in viitor, a relatiei pana la urma dintre ei si cei ramasi acasa vor trebuie sa fie reexaminate”, a declarat Adrian Năstase citat de hotnews.ro.

Năstase nu se oprește aici, declarând că de fapt, greșeala PSD a fost că nu au explicat alegătorilor că de fapt, tocmai datorită partidului din care face români au putut munci afară. Acesta lasă să se înțeleagă ca însăși existența Diasporei se datorează măsurilor luate de PSD în 2002.

„Cred ca noi nu am reusit sa intelegem un anumit lucru, nici nu am reusit sa explicam faptul ca zona de diaspora exista in mare masura pentru ca in 2002 au fost eliminate de catre PSD vizele pentru a circula in strainatate. Foarte multi dintre cei care lucreaza in strainatate au putut sa mearga acolo si sa lucreze pentru ca finalizarea negocierilor si acceptarea principiului libertatii de miscare si intrarea in Uniunea European in 2007 le-a permis sa faca acest lucru, dar tot in baza unor decizii si actiuni din partea PSD-ului. De ce dupa aceea nu au mai votat cu PSD-ul? Explicatia dupa parerea mea este legata de o serie de elemente mult mai complexe.”, a concis fostul demnitar.

În oarecare măsuram Năstase are dreptate, însă minte prin omisiune.

Ceea ce nu spune fostul prim-ministru, condamnat pentru acte de corupție este faptul că acele proceduri de eliminare a vizelor nu au fost demarate de PSD.  Mai mult, acest lucru a fost posibil, deoarece reprezenta un pas normal în cadrul procedurilor de aderare la UE.

Un alt aspect pe care Năstase nu-l aduce în discuție este cel al exodului romanilor după 2007.

De ce oare atâția români și-au luat lumea în cap de îndată ce PSD ne-a deschis granițele?

Cred că la întrebarea asta, răspunsul corect este:

Tot datorită VOUĂ!!!

Mulțumim partid iubit!