Rusia finanțează partidele de extremă dreapta din Europa

Mama Rusia alimentează extremiștii europeni

Federația Rusă, prin băncile pe care le controlează, se pare că a început o campanie de finanțare a formațiunilor de extremă dreapta din Uniunea Europeană. Scopul acestei acțiuni pare a fi destabilizarea și îngreunarea luării de decizii la nivel european împotriva puterii de la Kremlin, prin susținerea financiară a partidelor anti-europene.

Băncile rusești au acordat în ultima perioadă mai multe împrumuturi partidelor radicaliste din Europa, printre care: partidului neo-fascist Zorii Aurii (Grecia), Interestul Flamand (Belgia), Liga Nordului (Italia), Jobbik (Ungaria), Partidul Libertății (Austria) și nu în ultimul rând Frontului Național (Franța), conform publicației britanice theweek.co.uk

Marie Le PenPreședintele formațiunii de extremă dreapta din Franța, Marine Le Pen a recunoscut de curând, oarecum forțată de împrejurări și de jurnaliști, faptul că a acceptat un împrumut în valoare de 9 milioane de euro de la First Czech-Russian Bank. Deși inițial a încercat să nege această informație, în urma unei anchete publicată de site-ul Mediapart, Le Pen a fost nevoită să recunoască, justificându-se prin faptul că. „Partidul nostru a cerut fonduri către toate băncile franceze, dar niciuna nu ne-a acceptat”.

Jurnaliști Mediapart, își pun chiar problema unor „interferențe străine în scena politica din Franța” pe fondul admirației lui Marine Le Pen față de Moscova și politicile lui Vladimir Putin. Mai mult, conform unui raport al unei alte publicații din Hexagon, Nouvel Observateur, liderii Frontului Național ar fi avut în ultimele luni mai multe contacte cu ambasadorul rus la Paris, Alexander Orlov.

Cu toate că Le Pen se apară afirmând că acest împrumut nu are niciun impact asupra liniei politice și deciziilor partidului, fostul ministru UMP (nr. partid de centru dreapta, din care face parte și Nicolas Sarkozy), Bruno Le Maire atrage atenția asupra faptului că: „Ai întotdeauna obligații față de creditorul tău”.

Extrema dreapta și Crimea

Una peste alta, nota generală a publicațiilor occidentale este acea că Rusia încearcă să încetinească, dacă nu chiar să blocheze deciziile luate împotriva sa, pe fondul conflictului din Ucraina, prin finanțarea și susținerea partidelor anti-europene și anti-imigrare.

În susținerea acestor afirmații vine și faptul că, cu ocazia referendumului pentru anexarea Cremeei, Federația Rusă a invitat ca observatori, toate partidele de extremă dreapta pe care de altfel le finanțează, mai puțin Zorii Aurii. Bineînțeles toate aceste formațiuni politice și-au oferit sprijinul pentru anexarea regiunii sud-vestice a Ucrainei de către Moscova.

 

Mesaj pentru cititori:
Așteptăm cu mare interes mesajele și comentariile Dumneavoastră pentru a afla ceea ce vă place sau nu și pentru a afla ce tip de conținut vă doriți pe viitor. Avem nevoie de opiniile, de like-urile și de share-urile voastre pentru a putea evolua și deveni partenerul Dumneavoastră media. 
Vă mulțumim!