UPDATE – Unul dintre cei mai bogati romani cercetat pentru evaziune fiscala de mare amploare. PLUS (VIDEO): Tentativa fara “succes” de mituire a unui politist

UPDATE:

Noi descinderi au avut loc, la firmele omului de afaceri târgujian, Nicolae Sarcină. Procurorii DIICOT au efectuat percheziții la 19 sedii de firme din patru județe. Anchetatorii efectuează verificări într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

Omul de afaceri Nicolae Sarcină, unul dintre cei mai bogați români, este suspectat că, prin societățile pe care le deține, a creat un prejudiciu de 7 milioane de euro, bugetului de stat. Procurorii de la Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată au indicii că, prin grupul de firme ce aparțin lui Sarcină s-au derulat inginerii financiare, fiind transferați angajați, în mod fictiv, de la o societate la alta (sursa: TELE3).

Practic, societățile profitabile ale omului de afaceri transferau în acte forța de muncă la alte societăți din grup, aflate în procedură de reorganizare judiciară. În urma transferului se încheiau contracte de prestări servicii în detrimentul firmelor datornice, în așa fel încât se ajungea la faliment, în timp ce firma care transferase personalul înregistra doar profit.

Cine este Nicolae Sarcina?

Prezent in fiecare an in topul Forbes, Sarcina este cel mai bogat om de afaceri din Gorj, cu o avere estimata la peste 55 milioane de euro.

Cu afaceri in mai toate domeniile de activitate, de la exploatare miniera la panificatie si comert, Sarcina este cel mai mare angajator din judet, peste 10.000 de oameni lucrand in cadrul companiilor sale.

Cea mai importanta activitate ramane insa cea a comertului, unde Sarcina detine peste 160 de magazine in sapte judete.

Nicolae Sarcina ramane un personaj controversat care a avut si are legaturi stranse cu lumea politica locala si centrala si cu toate ca intotdeauna au existat suspiciuni asupra activitatilor sale, pana in prezent pare intangibil.

Cu toate astea, acesta este primul scandal de amploare in care este implicat dupa cel in care apare intr-un filmulet, pe care-l puteti viziona mai jos, in timp ce incerca sa ofere mita unui politist.

Cel mai bogat gorjean sub “asaltul” procurorilor

Cel mai bogat gorjean, Nicolae Sarcina, un obisnuit al topului Forbes, se afla de doua zile sub “asaltul” procurorilor Parchetului General care au efectuat perchezitii simultane in 31 de locatii din judetele Gorj si Mehedinti. Omul de afaceri a carei avere este estimata la peste 55 milioane de euro este suspectat de evaziune fiscala de mare amploare.

 

NIcolae SarcinaProcurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au derulat vineri perchezitii simultane in 31 de locatii din judetele Gorj si Mehedinti. Oamenii legii sunt in cautare de probe intr-o cauza ce priveste o societate comerciala a omului de afaceri Nicolae Sarcina, cel mai bogat om din Gorj.

 

 

Din primele informatii se pare ca ancheta procurorilor vizeaza infractiunea de evaziune fiscala de mare amploare.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală privind o societate comercială care derulează acţiuni circumscrise  fenomenului de evaziune fiscală de mare amploare, ce vizează sustragerea de la plata parţială a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, prin neevidenţierea tuturor tranzacţiilor comerciale cu produse agro-alimentare, în special de panificaţie. În cursul zilei de astăzi, 21 noiembrie 2014, procurorii, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Târgu Jiu, derulează percheziţii simultane în 31 locaţii din judeţele Gorj şi Mehedinţi. În cauză, procurorii beneficiază de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii,

 

se arata intr-un comunicat al Parchetul de pe langă Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In acest dosar, zeci de angajati ai omului de afaceri au fost audiati sambata de catre procurorii ICC. Se pare ca procurorii ar fi audiat in special angajati ai fabricii de panificatie.

In replica la cele intamplate, Nicolae Sarcina a facut primele declaratii, pentru ziarul pe care de altfel il patroneaza, Impact in Gorj, sustinand ca firmele sale si-au achitat toate darile la stat si ca nu este vinovat pentru faptele de care este acuzat.

Mai mult, acesta declara ca uneori a lasat salariile angajatilor pe ultimul loc pentru a-si plati datoriile la bugetul de stat. Acest lucru este confirmat de faptul ca angajatii sai au iesit de mai multe ori in strada deoarece salariile, si asa de toata jena, nu le-au fost platite cu lunile.

Nu am nimic de ascuns şi mă simt un om curat. Am dat mereu dările către stat, şi din acest motiv în ultima perioadă am mai întârziat salariile. Nu am fraudat bugetul de stat cu nimic. Am plătit până la ultimul leu şi am lăsat uneori angajaţii pe ultimul loc la salarii. Mă subordonez organelor de anchetă. Înţeleg că sunt nişte anonime trimise. iar organele statului român au datoria să verifice. Nu comentez acuzaţiile. Ne vom supune tuturor organelor de anchetă şi legilor române, dar nu vreau să se înţeleagă greşit.Nu este nimeni reţinut. S-au ridicat documente, s-au făcut procese verbale şi este firesc ca în baza unor citaţii să fim chemaţi să dăm explicaţii. Cred însă că sunt oameni sau multinaţionale care ar vrea să cumpere această firmă. Le transmit angajaţilor să fim uniţi, să fim puternici. Compania aceasta nu este a mea, este a tuturor gorjenilor şi a angajaţilor. Trebuie să dovedească faptul că au fost, sunt şi vor fi o forţă şi nu trebuie să dezamăgim gorjenii. Probabil am deranjat pe panificaţie că am dat pâinea ieftină. Eu am făcut-o pentru gorjeni pentru că suntem un judeţ sărac. Am vrut să las pâinea cea de toate zilele să aibă un adaos de doar 5%, şi probabil am deranjat pe mulţi care au fabrici de pâine sau morărit. Fac însă apel la toţi colaboratorii să înţeleagă că noi am respectat legea şi nu se va întâmpla nimic. Am mai fost controlat de ANAF şi am demonstrat că nu am luat nici măcar un singur leu din TVA, dar am virat miliarde la bugetul de stat.