A murit actorul moldovean Vlad Ciobanu. Artistul fusese infectat cu coronavirus şi suferea şi de cancer

„Boala aceasta necruţătoare s-a suprapus pe starea lui generală, pe imunitatea foarte scăzută, după chimioterapie. Medicii au luptat până în utima clipă să-l salveze. Au făcut tot posibilul şi imposibilul şi le mulţumesc pentru străduinţa şi devotamentul lor. Ştiu cum au luptat. Eu şi familia mea trecem prin momente foarte grele, teribil de grele. Nu ştiu cum va fi viaţa noastră fără Vlad. Vă mulţumesc că aţi fost alături de noi în toată această perioadă, în care am sperat la mai bine”, a scris Vitalie Ciobanu, fratele lui Vlad Ciobanu, într-o postare pe Facebook.

Într-o postare din 13 noiembrie, Vitalie Ciobanu a precizat că fratele său a avut nevoie de oxigen din prima clipă, fiind chiar intubat.

Într-un necrolog emis de conducerea Republicii Moldova, citat de IPN, se menţionează că Vlad Ciobanu a fost o „personalitate marcantă a culturii naţionale, venind dintr-o familie cu bogate tradiţii în domeniul culturii şi artelor, artistul şi dascălul Vlad Ciobanu şi-a dedicat cariera promovării artelor spectacolului şi a frumoasei lumi a scenei”. 

„De o modestie proverbială, ultimii ani din viaţa lui Vlad Ciobanu au fost dedicaţi edificării Centrului Naţional de Educaţie prin Artă, instituţie la cârma căreia s-a aflat de la crearea acesteia în anul 2016. Acest proiect de suflet al lui Vlad Ciobanu a insuflat multor tineri de la noi dragostea faţă de artele spectacolului şi cultură în general. Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor din lumea artelor spectacolului şi filmului, şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit pe Omul şi Maestrul Vlad Ciobanu”, se mai spune în necrologul semnat de preşedintele ţării în exerciţiu, Igor Dodon, de premierul Ion Chicu, preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi ministra educaţiei culturii şi cercetării, Lilia Pogolşa.

Şi Maia Sandu, preşedinta aleasă, a transmis un mesaj de condoleanţe în legătură cu decesul actorului. „Condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au preţuit pe Vlad Ciobanu. Să-l ţinem minte ca pe actorul veşnic dornic să îmbogăţească lumea teatrului şi să aducă proiecte noi, ca pe cel care a reuşit să îl joace atât de frumos pe Eminescu, ca pe profesorul care mereu căuta să pună în valoare tinerii. Dumnezeu să-l ierte”, precizează lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Vlad Ciobanu s-a născut pe 31 iulie 1967. A devenit cunoscut publicului după prestaţia sa în filmul „Luceafărul”, regizat de Emil Loteanu şi turnat în 1987. Actorul a fost director general al Centrului Naţional de Educaţie prin Artă. 

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro