Cehia a declarat stare de urgenţă, după ce cazurile de COVID-19 au scăpat de sub control. Târgurile de Crăciun, interzise

Noile restricţii includ şi o prezenţă maximă de 1.000 de oameni la evenimente culturale şi sportive, conform Reuters.
Cehia a înregistrat marţi peste 25.000 de cazuri noi de COVID-19, un record, şi o medie de 1.516 cazuri zilnice, la un milion de locuitori în ultima săptămână, a treia cea mai mare rată din lume după Slovacia şi Austria, potrivit Our World in Data.
Ministrul Sănătăţii, Adam Vojtech, a declarat că infecţiile zilnice şi spitalizările ar putea să crească şi mai mult, dar guvernul speră că noile măsuri vor preveni impunerea unor restricţii mai dure. 
Noile restricţii impuse pub-urilor şi evenimentelor le complectează pe cele deja existente, care interzic accesul persoanelor care nu s-au vaccinat sau recuperat din COVID-19 în locuri publice, precum baruri, restaurante, cinematografe, frizerii şi săli de sport.
„Să aşteptăm 10 zile şi apoi putem ajusta măsurile”, a spus Vojtech, după ce guvernul a declarat o stare de urgenţă de 30 de zile pentru a pune în aplicare măsurile.
Mai multe spitale au anulat internările care nu reprezintă urgenţe, pentru a putea face faţă numărului mare de pacienţi cu coronavirus, iar altele, în special cele din sud-estul ţării, (din apropierea graniţelor cu Slovacia şi Austria), au anunţat că sunt pline.
19 pacienţi au fost aduşi joi din oraşul Brno în capitala Praga, la 200 km distanţă.
Spitalul Universitar Motol din Praga a luat 7 dintre ei. 
„Avem acum 110 pacienţi, iar aproximativ jumătate dintre ei sunt în stare gravă sau semi-gravă şi… două treimi dintre ei nu sunt vaccinaţi”, a declarat  directorul spitalului Motol, Miroslav Ludvik. 
În Cehia s-a vaccinat 58,5% din totalul populaţiei, sub media UE de 65,8%, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
Datele Ministerului Sănătăţii ceh arată că 70% dintre pacienţii de la terapie intensivă sunt nevaccinaţi. Circa 6.000 de pacienţi infectaţi cu coronavirus sunt internaţi, dintre care aproximativ 850 la terapie intensivă. 

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro