De ce e bine să mănânci ridiche neagră. Ce conţine leguma care opreşte tusea, cum se prepară siropul

Mai este cunoscută şi sub numele de ridiche de iarnă, deoarece este rezistentă la frig. După cum îi spune şi numele, coaja este de culoare neagră (iar miezul alb). Din păcate nu este agreată de foartă multă lume pentru că are gust iute.
Totuşi, de multe ori când un fruct sau o legumă nu este prea delicioasă, compensează cu proprietăţile benefice pentru sănătate. Ridichea neagră conţine rafanol, o substanţăa cu puternice proprietăţi antibacteriene.
Ridichile negre sunt de foarte mare ajutor mai ales împotriva tusei, răcelilor şi răguşelii, fiind folosite pentru fluidizarea mucozităţilor bronhice şi pentru favorizarea eliminării acestora. 

Efect diuretic şi antiinflamator

Consumată în cantităţi normale, sub formă de salată sau preparată termic, reacţiile neplăcute provocate de ridichea neagră, considerată un antibiotic natural, sunt extrem de rare. „Ridichea are efect diuretic, detoxifiant, antiinflamator şi intervine activ în metabolismul grăsimilor şi în reglarea funcţiei tiroidei. Trebuie consumată cu prudenţă de cei care au sensibilitate gastrică, dar şi de persoanele care suferă de hipotiroidism (o insuficienţă tiroidiana cronică)”, spune dr Denisa Zaharia. 
Banala ridiche neagră este o sursă importantă de vitamine A şi B, dar şi de calciu şi magneziu. Apreciată pentru conţinutul bogat de vitamina C, rădăcinoasa combate cu succes răceala, dar tratează şi probleme ale ficatului.
„Prin eliminarea toxinelor din corp, ridichea ajută la menţinerea unui ficat sănătos, contribuind la refacerea celulelor hepatice. Efectul detoxifiant al ridichei negre aduce beneficii şi rinichilor, prevenind formarea calculilor şi a infecţiilor renale. În cadrul medicinei naturale, ridichea neagră este recunoscută în special pentru beneficiile asupra intestinelor. Se cunosc de multă vreme beneficiile ridichii negre asupra sistemului digestiv, în special acţiunea sa benefică în ceea ce priveşte reglarea funcţiei biliare favorizând evacuarea bilei”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie. 

Elimină mucozităţile bronşice

Siropul de ridiche neagră şi-a căpătat renumele de cel mai bun leac împotriva tusei. Acesta ajută la fluidizarea mucozităţilor bronhice şi pentru favorizarea eliminării acestora. 
“Siropul de ridiche neagră este ideal pentru tratarea tusei şi tulburărilor respiratorii. Pentru acest medicament natural este nevoie de o ridiche neagră şi 2-4 linguri de miere. Rădăcinoasa trebuie spălată bine, însă nu trebuie curăţată de coajă. Se taie un capac şi se scobeşte miezul şi apoi se adaugă 2-3 linguri de miere. Pui la loc capacul şi laşi la macerat peste noapte, pentru a forma sucul”, spune Marina Grigore. 
Vă recomandăm să citiţi şi:

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro