După incidentul cu soţii americani care au îndreptat armele către protestatari BLM, un nou fenomen ia amploare: „Karen“, femeia albă isterică şi rasistă

Cuplul american filmat săptămâna trecută ameninţând protestatari BLM a fost numit „Karen and Ken” şi a scos la iveală un noul nivel de tensiune în societatea americană legat de data aceasta de atitudini rasiste ale femeilor albe.
Videoclipuri cu femei albe surprinse făcând adevărate crize de furie din cauza unui comportament al unei persoane de culoare au inundat reţelele sociale. Femeile albe care au un comportament public ofensator sau nepoliticos sunt numite „Karen” ca un mod de a le face de ruşine şi ridiculiza online, însă în ultima vreme, în contextul protestelor faţă de moartea afro-americanului George Floyd, răbufnirile de furie au fost denunţate mai degrabă pentru rasismul lor. Într-un incident descris recent pe reţelele sociale, o femeie albă a hărţuit un bărbat de culoare şicanându-l în trafic, făcând semne obscene şi tăindu-i calea. Bărbatul a ripostat la rândul său, urmărind-o acasă şi luându-i numărul maşinii, moment în care aceasta şi-a pierdut complet cumpătul şi, cuprinsă de panică, a început să ţipe şi să-şi acopere faţa cu mâinile ca să se apere, şi să-şi ascunde faţa.
[embedded content]
Karen este un termen peiorativ folosit pentru a descrie o femeie albă care se simte îndreptăţită să cheme managerul sau poliţia pentru o abatere minoră sau din cauza unui comportament perceput într-un fel nepotrivit sau demn de a fi denunţat al unei persoane de culoare.
Un bărbat de culoare a postat pe Instagram o filmare cu o femeie care a răbufnit la adresa lui „fără motiv”, după ce acesta, în timpul lucrului, ar fi împrăştiat frunze pe proprietatea ei. Acesta explică că asemenea persoane îi fac dificilă munca în America.
Sociologul Jessie Daniels, autor al unei istorii despre contribuţia femeilor albe la rasism, Undoing White Womanhood, spune că fenomenul Karen, al femeii albe care se răsteşte şi lansează acuzaţii la adresa persoanelor de culoare, nu e nicidecum unul nou, ci are rădăcini vechi.
„Multă lume reacţionează la acest meme ca şi cum este un fenomen abia apărut, ca şi cum femeile albe care se comportă urât cu persoanele de culoare au apărut abia recent, or nu e cazul”, ci au o istorie mai lungă care ajunge la femeile din clasa proprietarilor de sclavi. Înainte de Karen, arhetipul acestei femei albe a fost reprezentat de termenul familiar „Miss Ann”, termen umbrelă pentru „soţiile, surorile, fiicele şi mamele proprietarilor de sclavi din sudul profund”, cunoscute pentru „frica virulentă şi resentimentele faţă de oamenii de culoare”.
Mai recent asemenea manifestări ale rasismului surprinse în fapt sunt distribuite alături de numele persoanei responsabile pentru ele precum “Permit Patty” (referire la femeia care a ameninţat cu pistolul şi degetul pe trăgaci protestatari BLM care intraseră pe proprietatea sa privată şi “Gas Station Gail,” însoţit de hashtagul “Living While Black” (Traiul zilnic la unui negru).
Utilizatorii au denunţat termenul „Karen” ca nepotrivit, întrucât dacă acesta surprinde ieşiri necontrolate de ridiculizat, nu ia în seamă şi rasismul lor, adevărata motivaţie a acestor femei, şi ceea ce se întâmplă de fapt.
„Numindu-le Karen în loc de rasiste distrage de la faptul că ele încurajează şi beneficiază de urma supremaţiei albe”, scrie un utilizator Twitter.

Ce spun psihologii

Natasha Stovall, cea care autointitulează „white lady” (doamnă albă”), care are clienţi albi, se preocupă de efectele rasismului structural asupra sănătăţii mintale, şi gestionează crizele cu care se confruntă persoanele albe în contextul protestelor recente contra inegalităţii rasiale şi brutalităţii poliţiei, spune că există o anumită atitudine defensivă legată de privilegiul albilor.
Terapeuta spune că clienţii ei resping ideea de privilegiu al albilor, că acesta există la nivelul societăţii sau că e un concept legitim , iar atunci când încep să sape după cauze totul devine şi mai emoţional pentru ei, întrucât, de fapt, le pasă foarte tare de aceste lucruri.
Ideea că ar putea fi judecaţi sau comportamentele lor puse sub lupă le afectează imaginea de sine şi tind să devină agresivi pentru a se apăra şi, în acelaşi timp, nu le place să se afle într-o astfel de ipostază şi să fie acuzaţi de narcisism al albilor.
Psihologul a explicat că „nivelul de isterie” arătat de aceste femei în clipuri devenite virale dovedeşte că pentru ele există nişte declanşatori puternici, între care proiecţia ideii de a fi atacat, însă, în unele cazuri ,este doar o agresiune la adresa celuilalt.
În spatele unor astfel de reacţii dramatice se află „autoapărarea, ca şi manifestarea unei impresii despre sine că nu sunt nişte persoane rele sau nu fac parte din acea categorie de persoane „rele” pe care alţi oameni le consideră de regulă rasiste.
Astfel că, plângând şi ţipând, aceste persoane „încearcă de multe ori să-şi menţină o părere despre sine ca contributor pozitiv la societate, şi nu o persoană demnă de a fi criticată”.

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro