Iohannis, de Ziua Culturii Naţionale: În contextul în care pandemia va continua, este necesară o abordare mai complexă a sprijinului pentru sectorul cultural

„15 ianuarie este, înainte de toate, expresia cinstirii peste ani a poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, şi dovada preţuirii operei sale. Ziua Culturii ne oferă în acelaşi timp prilejul de a ne exprima preţuirea pentru artişti, respectul pentru creatori, aprecierea pentru eforturile sectorului cultural şi creativ, a cărui activitate face ca publicul să se poată bucura de bogăţia expresiilor diversităţii noastre culturale”, a transmis şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. 

Klaus Iohannis a amintit efectele pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra artiştilor şi a transmis că este nevoie de o abordare complexă a sprijinului pe care statul îl oferă sectorului cultural, prin utilizarea atât a resurselor din bugetul naţional, cât şi a fondurilor europene. „Pandemia a afectat puternic relaţia creatorilor cu publicul. Activitatea operatorilor culturali şi a multor artişti independenţi a fost redusă dramatic din cauza situaţiei epidemiologice dificile şi a măsurilor adoptate pentru a limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

În contextul în care pandemia va continua, este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce priveşte sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienţei domeniului creativ. Este imperativă utilizarea eficientă a tuturor resurselor, şi a celor de la bugetul naţional, dar şi a fondurilor europene, inclusiv cele existente prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care oferă, în parte, soluţii pentru ca sectorul cultural şi creativ să-şi păstreze şi chiar să-şi dezvolte potenţialul economic şi relevanţa socială.

În egală măsură, este nevoie de o strategie culturală cuprinzătoare şi de un cod al patrimoniului, la fel cum este aşteptată şi o valorificare a activităţii mediului artistic independent în cadrul general al sistemului cultural”, a mai precizat preşedintele Iohannis. 

 

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro