Warning: ftp_fget() expects parameter 1 to be resource, null given in /var/www/newsromania.info/html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 143

Lista spitalelor din toată ţara care devin centre pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor  în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 şi  Lista spitalelor de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv cu virusul SARS-COV-2.
„Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor reprezintă un document –cadru  care instituie paşii care trebuie urmaţi de  managementul unităţilor sanitare şi măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea şi tratamentul cazurilor COVID –pozitive. De asemenea, documentul conţine reglementări privind modul de  folosire a echipamentului individual de protecţie (PPE) la nivelul unităţii sanitare, în mod raţional şi corect, în funcţie de secţie, personal şi tipul de activitate”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Echipamentele trebuie utilizate pe baza riscului de expunere

Astfel, în contextul COVID-19, echipamentul individual de protecţie trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) şi a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli).
„Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienţilor cu COVID-19 va varia în funcţie de situaţie, personalul sanitar şi activitatea desfăşurată. Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienţilor trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuşi, mască şi protecţie oculară (ochelari de protecţie sau scut facial).
În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienţii cu COVID-19 (ex. intubare, ventilaţie non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilaţie manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie şi recoltarea testelor PCR COVID) personalul medical trebuie să utilizeze ca protecţie, mănuşi, halate, măşti FFP2 şi FFP3; de asemenea, se vor utiliza şorţuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Spitalul Colentina, spital suport pentru Bucureşti

Pentru Bucureşti, ca spital suport a fost desemnat Spitalul Colentina,iar pe lângă acesta pacientii vor mai fi tratati în sp Sf Ioan, iar ca maternitate, Maternitatea Bucur.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că, pe baza analizei la nivel local a capacităţilor de îngrijire a pacienţilor, a fost elaborată şi Lista cu spitalele de suport pentru pacienţii COVID – 19 pozitiv care necesită tratament şi pentru patologii specifice (ex afecţiuni cardiace, ortopedice, etc)
„Astfel, au fost identificate şi desemnate ca unităţi suport un număr de 57 spitale/ secţii exterioare/corpuri de clădire, 44 maternităţi, 60 spitale şi centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate judeţele ţării şi Bucureşti. În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale şi pentru alte patologii. Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unităţi sanitare  fără importanţă de urgenţă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în reţeaua de spitale de suport, unităţi  municipale/orăşeneşti şi spitale din alte judeţe  preponderent cele cu secţii de Boli Infecţioase, precum şi spitalele din alte reţele, decât ale Ministerului Sănătăţii ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private)”, arată ministerul.
“Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiştii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecţioase şi specialişti din cadrul Ministerului Sănătăţii, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităţilor sanitare, dar şi direcţiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanţă să aducă la cunoştinţa personalului medical şi auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situaţie de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenţie şi utilizarea corectă, în funcţie de expunere, personalului medical, dar şi auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.
Toate unităţile sanitare din sistemul public şi privat au obligaţia asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienţilor, în concordanţă cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuţiilor specifice se sancţionează conform prevederilor legale.
Ordinul ministerului Sănătăţii este publicat în Monitorul Oficial 263/31.03.2020. Acesta a fost adus la cunoştinţa managerilor unităţilor sanitare şi a direcţiilor de sănătate publică într-o videoconferinţă condusă astăzi de ministrul Sănătăţii.

Lista spitalelor pentru pacienţii cu COVID-19

 

 

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro