LIVE VIDEO Voiculescu: Sistemul sanitar are păcate vechi. Marţi vom avea un raport care să constate măsurile luate după controalele din noiembrie 2020

„Aş vrea să încep prin a-mi prezenta condoleanţele pentru familiile îndoliate. Le urez celor care şi-au pierdut oameni dragi multă tărie şi tuturor celorlalţi însănătoşire grabnică. Aş vrea apoi să apreciez efortul celor care au intervenit, personalul medical de la Matei Balş, atât în dimineaţa tragediei (pacienţii de la ultimele două niveluri au fost evacuaţi de personalul medical şi aşa au fost evitate consecinţele).

Mai mult, aş vrea să mulţumesc întregului personal care a avut grijă de pacienţi COVID în această perioadă.

Sistemul sanitar are păcate vechi, de mai bine de 30 de ani. Astăzi vorbim despre incendii şi o pandemie, nu ştim ce alte grozăvii vor mai veni peste noi mâine.

În primul rând, avem nevoie de măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii precum cea de la Matei Balş sau Piatra Neamţ să nu se mai repete. Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate deja, respectiv săptămâna viitoare vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din luna noiembrie 2020.

Ce este clar e că pandemia şi tratamentul necesar pentru pacienţii COVID-19 a pus o presiune suplimentară asupra spitalelor. E un număr mare de pacienţi care are nevoie de oxigen, ceea ce face ca securitatea la incendiu, în special, dar nu numai, să fie deosebit de dificilă în multe spitale din ţară.

Vom anunţa la sfârşitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce s-a constatat deja şi ce se va constatat după ancheta de la Matei Balş.

A doua mare problemă pe care o semnalez este ruptura de informare dintre spitale şi rudele pacienţilor. Nu de puţine ori, pacienţi au fost greu de găsit de rudele lor. Lucrăm de câteva săptămâni la un serviciu de informare la nivelul fiecărui spital.

A treia măsură este un fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale. Avem la dispoziţie bani europeni, avem şi bani din bugetul naţional pe care îi vom aloca pentru acest scop şi ne vom asigura ca aceştia să fie folosiţi prioritar pentru îmbunătăţirea urgentă a infrastructurii spitalelor în ceea ce priveşte securitatea la incendiu, la cutremure şi infecţiile nosocomiale.

O ultimă măsură pe care aş vrea să o anunţ astăzi este cea legată de aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spaţiu disponibil. Vedem că 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 65 de ani. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, pe platforma pentru vaccinare, toate locurile eligibile vor fi către vârstnici, persoanele cu boli cronice şi cu handicap.

Acestea sunt măsurile pe care am vrut să le anunţ astăzi”

Ministrul Sănătăţii a adăugat:

„Avem nevoie să învăţăm lecţiile care sunt de învăţat. Singurul lucru pe care îl putem spune fără să fim în pericol de a greşi este că un consum mare de oxigen este un factor de risc suplimentar, şi atunci pentru aceste secţii, e nevoie de o atenţie sporită în ceea ce priveşte infrastructura, care sunt măsurile de luat în calcul, şi de respectat. ”

Despre gafa impardonabilă a Ministerului Sănătăţii care a rectificat un comunicat anterior în care era anunţată decedată o femeie de 58 de ani, în locul unui bărbat de 70 de ani, Vlad Voiculescu a spus: „După cunoştinţa mea, familia a fost informată imediat, nu a existat un moment delicat. E o greşeală birocratică din câte înţeleg.” 

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro