O minune tehnologică şi ştiinţifică, sub atac continuu la o zvârlitură de băţ de Bucureşti: ELI-NP

Îl ştiam din hârtii, am avut posibilitatea să-l vizitez la începuturi, am avut invitaţii repetate, dar mi-a făcut plăcere să fac un tur privilegiat cu principalii artizani şi cunoscători ai proiectului, Acad. Nicolae Zamfir şi Ionel Andrei, directorul de calitate şi supraveghere. Şi, cu ochiul meu de profesor de matematică ratat convertit în specialist în securitate, am reuşit să mă bucur de minunea din miezul României capabilă să ne aşeze pe harta cercetării ştiinţifice de vârf în laseri de mare putere şi cercetare nucleară.

Inovaţii şi brevete la fiecare pas al construcţiei

Mai întâi, întreaga facilitate este un adevărat OZN printre construcţiile imobiliare de provincie ale oraşului şi pare cu 5 generaţii peste ce a mai rămas din reactorul nuclear de cercetare dezafectat din apropiere. Un edificiu făcut cu toate nivelurile necesare – tehnologie, clădiri şi capabilităţi ştiinţifice şi personal de top.

Aici, la Măgurele, o treime sunt români de-ai noştri de top, care fac ucenicia şi se califică sau nu să intre în prim planul activităţilor din zonele sensibile ale experimentelor unice în lume, o altă treime sunt români repatriaţi, cu cele mai diverse şi performante poziţii – pilot de avioane, constructor de aeronave, fizicieni şi operatori de reactoare nucleare – peste tot în lume, iar altă treime sunt străini angajaţi direct în proiect sau parte a instituţiilor partenere care instalează diferitele componente. Un turn Babel care vorbeşte română, engleză şi franceză, cu engleza lingua franca chiar şi pentru francezii de la Thales care instalează laserele.

Este vorba despre…
Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro