Plecarea muncitorilor români din UK i-a lăsat pe britanici fără resurse umane. „Nu ne-am gândit că Brexit ne va aduce aşa probleme”

Potrivit acesteia, afectate de lipsa de forţă de muncă în pandemie sunt sectoarele construcţiilor şi asistenţs socială, iar în domeniul medical este lipsă de asistenţi medicali.
Cristina Irimie subliniază de asemenea că spaţiul liber lăsat de muncitorii români care au plecat în timpul pandemiei acasă nu este umplut de noi veniţi, care întotdeauna suplineau aceste locuri.
„Au luat legătura cu mine atât firme din construcţii care sunt contractori general care au lucrări întreg UK-ul, cât şi firme mici şi mijlocii, contractori şi subcontractori, care transmit acelaşi mesaj interesant: că ei nu s-au gândit că va urma o problemă şi că ei abia acum îşi pun problema că ei chiar nu pot să-şi onoreze contractele pe care le au în momentul de faţă, deoarece nu mai au disponibilă forţa de muncă migrantă din Europa de est, preponderent români, pe această piaţă a construcţiilor”, afirmă reprezentanta companiei.
Ea susţine că firmele britanice ar trebui să-şi pună nişte semne de întrebare înainte să se întrebe cum vor aplica nou lege a imigraţiei din Marea Britanie. „Din cunoştinţele pe care noi le avem nu cred că vor găsi în România muncitori calificaţi în construcţii care să aibă competenţele lingvistice necesare pentru a trece testul de limbă engleză, corelat cu faptul că în România poţi da într-un singur loc acest test la ora actuală. Deci, o nepregătire totală, din păcate aşa cum am estimat în decembrie, a angajatorilor britanici pentru ce se va întâmpla după Brexit. Iar în alte domenii precum cel medical sau al asistenţei sociale pur şi simplu migrarea spre Marea Britanie nu mai este o opţiune pentru cei care în continuare pentru cei care vor să plece din România”, afirmă Irimie.

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro