Prima zi după carantină în Timişoara. Oamenii redescoperă libertatea cu paşi timizi FOTO

GALERIE FOTO

La momentul carantinării Timişoarei, rata îmbolnăvirilor a fost 7,5 la mia de locuitori. După trei săptămâni şi jumătate, s-a renunţat la carantină, la o rată de 7,6. Autorităţile au fost nevoite să ţină cont şi de atmosfera din oraş, foarte multe persoane fiind frustrate şi nemulţumite de restricţii, de asemenea cei din HoReCa au ajuns într-o situaţie dezastruoasă. 

Începând din 1 aprilie, carantina a fost ridicată în Timişoara, însă doar parţial. Oamenii pot circula liberi, fără declaraţii, până la ora 20.00. Terasele au putut fi deschise doar până la ora 18.00. Şi asta chiar dacă legea spune că sub 7,5 la mia de locuitori pot funcţiona până la ora 22.00. Pentru că joi rata era de 7,4, mulţi patroni nu au dorit să rişte şi au închis mai repede.  
Mulţi au profitat de vremea bună din Timişoara, cu temperaturi de până la 20 de grade Celsius, şi au ieşit la plimbare în centru. Revenirea la libertate s-a făcut cu paşi timizi. Terasele au fost mai mult goale, iar oamenii păreau încă reţinuţi, în condiţiile în care medicii spun în continuare situaţia este alarmantă la ATI şi în spitale.
 
Faţă de perioada de carantină, în Timişoara vor funcţiona magazinele, chiar şi cele nealimentare, şi în weekend. 
 
Potrivit hotărârii de guvern, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5 la mia de locuitori, restricţiile de deplasare din weekend sunt impuse doar vineri, sâmbătă şi duminică.  

 
Se poate circula după ora 20 în interes profesional, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, pentru achiziţionarea de medicamente, însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice. 

În Timiş sunt 25 de localităţi cu rata cuprinsă între 4 şi 7,5 la mia de locuitori. La nivelul judeţului, rata de infectare este joi de 5,84 la mia de locuitori. 

Vă mai recomandăm:

 

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro