Reacţia lui Netanyahu după ce Iranul a anunţat că a reluat îmbogăţirea uraniului

„Decizia Iranului de a continua să-şi încalce angajamentele, de a creşte nivelul de îmbogăţire şi de a-şi spori capacitatea industrială pentru îmbogăţirea uraniului în subteran nu poate fi explicată în niciun alt mod decât prin continuarea punerii în practică a intenţiei sale de a dezvolta programul nuclear militar”, a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat emis de biroul său şi preluat de DPA.

Iranul a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că vrea să îmbogăţească uraniu până la 20%, dincolo de pragul stabilit prin Acordul de la Viena din 2015.

„Iranul a informat Agenţia despre intenţia sa de a îmbogăţi uraniu la un nivel putând merge până la 20% în uzina subterană din Fordo, pentru a se conforma unei legi adoptate recent de Parlamentul iranian”, a declarat un purtător de cuvânt al AIEA.

Scrisoarea, datată din 31 decembrie, „nu a precizat când va începe activitatea de îmbogăţire a uraniului”, potrivit oficialului ONU.

Măsura este una dintre multele menţionate într-o lege adoptată luna trecută de Parlamentul iranian, ca reacţie la uciderea celui mai reputat cercetător în domeniul nuclear al Iranului, atribuită de către Teheran Israelului. Prin astfel de măsuri, Teheranul complică eforturile preşedintelui ales american Joe Biden de a readuce Statele Unite în Acordul privind programul nuclear iranian, notează AFP.

„Procesul pentru
producerea de uraniu îmbogăţit la 20% a început la complexul de Shahid Alimohammadi (Fordo)”, situat la 180 de kilometri sud de Teheran, a anunţat luni un oficial iranian, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, preşedintele Hassan Rohani a
dat ordinul „în aceste ultime zile” şi „procesul de injectare a gazului a
început în urmă cu câteva ore”.

Acuzat că vrea să dezvolte
arma atomică, Iranul a negat mereu acest lucru şi a susţinut că programul său nuclear este paşnic.

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro