România „tremură“: Burleanu anunţă că putem pierde găzduirea meciurilor de la Euro 2020 din cauza guvernului

Concret, dacă aceste modificări vor fi aprobate, Guvernul, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, se poate implica în strategia şi bugetele diferitelor federaţii, inclusiv cea de fotbal. 
Astfel de intervenţii sunt strict interzise de FIFA şi de UEFA şi pot atrage de la sine suspendarea Federaţiei Române de Fotbal. Astfel, ne putem lua adio de la Euro 2020, iar echipele de club româneşti vor fi excluse din competiţii! De aceea, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a tras un semnal de alarmă în cadrul Adunării Generale FRF.
Ce a spus Răzvan Burleanu?
*Discursul meu şi un mesaj foarte clar din partea UEFA şi FIFA se referă la modificarea legii Sportului, legea 69 din 2000. După cum ştiţi, e o modificare în Parlament care presupune o ingerinţă politică în activitatea tuturor structurilor sportive de utilitate publică din România, adică toate federaţiile sportive şi Comitetul Olimpic Sportiv Român. Mesajul invitatului nostru a fost foarte ferm. Să vă sinteziez, neferim la articolul 88 indice 1 din Legea Sportului, care propune ca MTS, o putere executivă într-un stat de drept, să poată să convoace o Adunare Generală la federaţiile sportive din România în care să propună alegerea organelor de conducere, aprobarea bugetelor şi a strategiei. Imaginaţi-vă că în acest minister vom găsi câte un specialist care are capacitatea de a dezvolta o strategie pentru fiecare sport în parte. Acest lucru reprezintă cea mai mare ingerinţă politică în viaţa sportivă şi încalcă Constituţia României, care indică foarte clar libertatea de asociere, un drept fundamental.
*Solicit public MTS să intervină urgent şi să oprească acest demers din Parlament. Luni am fost la o întâlnire cu câţiva deputaţi din Comisia de Administraţie şi am reuşit să întoarcem această modificare în favoarea sportului românesc. Dacă s-ar adopta acest amendament, luaţi în considerare că FIFA şi UEFA, care ne monitorizează în acest moment, de aceea l-am avut alături de noi pe primvicepreşedintele UEFA, FRF şi celelalte federaţii, inclusiv COR, pot fi în situaţia de cele mai grave sancţiuni care s-au aplicat vreodată în Europa! Dacă s-ar adopta această modificare de legislaţie, am fi în rând cu Benin, Pakistan, Irak, Guatemala…vă daţi seama de magnitudine!
*Ce ar presupune această sancţiune gravă? EURO 2020 nu e în pericol fiindcă nu vom avea gata alte stadioane, poate fi în pericol dacă vom avea parte de o asemenea modificare de legislaţie, pentru că ar duce la suspendarea Federaţiei Române de Fotbal. Cum FRF e organizatorul EURO 2020 în România, imaginaţi-vă în ce situaţie a fost ţara noastră. Odată suspendată FRF, niciun club românesc nu ar putea participa în cupele europene. La fel, imaginaţi-vă, nicio echipă naţională nu ar putea participa într-o competiţie oficială

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro