Atentat cu mașină capcană în Afganistan. Cel puțin 30 de morți și 60 de răniți

Bilanțul victimelor ar putea, însă, să crească de la o oră la alta. Atacul are loc exact cu o zi înaintea începerii oficiale a retragerii trupelor aliate NATO.
Explozia mașinii capcană s-a produs la ora locală 19.00, în Pul-a Alam, capitala provinciei Logar, în apropierea unui spital, potrivit guvernatorului provinciei, Hasibullah Stanekzai, transmit agențiile internaționale de presă.

Explozia ar fi vizat o pensiune din oraș în care locuiau zeci de oameni – inclusiv studenți. 40 dintre cei răniți au fost transportați la spital, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, potrivit DailyMail.co.uk.

Forțele de intervenția caută posibili supraviețuitori pe sub dărâmături. Atacul terorist nu a fost încă revendicat.

Militarii români din Afganistan se intorc acasă! Procesului de retragere a forţelor aliate începe din 1 mai

„Urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021.”, a anunțat, miercuri, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan, afirmă ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, după participarea, miercuri, la reuniunea extraordinară comună a miniştrilor de externe şi miniştrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferinţă.

Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administraţiei SUA cu privire la Afganistan şi a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.

„Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință.

Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.  

Am apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situației din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan.” a mai scris Nicolae Ciucă.
În prezent, România are 670 de militari în Afganistan

„Pe timpul discuțiilor, am evidențiat angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului și am subliniat importanţa focalizării atenției asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecței forțelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor.  

Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați am adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021.

Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii.” a mai precizat ministrul Apărării.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Citeste continuarea articolului pe antena3.ro