Cancelarul austriac, anchetat pentru corupție. Sediul cancelariei, percheziționat. Procuorii au spus ce a făcut Sebastian Kurz cu banii publici

Anunțul a fost făcut miercuri de Parchetul austriac pentru afaceri economice şi corupție (WKSTA).

Sebastian Kurz şi alți nouă suspecți, precum şi trei organizații fac obiectul unei anchete pentru mai multe infracțiuni de corupție”, a precizat instituția într-un comunicat.

În cursul dimineții au avut loc percheziții, care au vizat sediul Partidului Popular Austriac (ÖVP), cancelaria şi Ministerul de Finanțe.

Potrivit DPA, citată de Agerpres, anchetatorii au căutat corespondență electronică precum şi dispozitive de stocare a datelor.

Cercul colaboratorilor lui Kurz a fost vizat, între cei intrați în atenția procurorilor aflându-se un purtător de cuvânt, un consilier media şi principalul său strateg.

„Între 2016 şi 2018 resursele ministerului au fost utilizate pentru a finanța sondaje de opinie parțial manipulate, care serveau unui interes politic exclusiv partizan”, a comunicat Parchetul austriac.

În această perioadă Sebastian Kurz (foto) nu devenise cancelar încă, dar participa la guvernare.

Potrivit procurorilor, un grup media ar fi primit plăți în schimbul publicării sondajelor favorabile.

Mai multe publicații austriece au scris că „grupul media” invocat de procurori este cel care deține tabloidul Österreich.

Însă ziarul respectiv neagă susținerile anchetatorilor.

„În niciun moment nu a existat o înțelegere între grupul media Österreich şi Ministerul de Finanțe privind plata unor sondaje prin reclame”, a reacționat grupul.

Sebastian Kurz face deja obiectul unei anchete pentru false declarații în fața unei comisiei parlamentare, dar nu este inculpat în acest stadiu.

Sursa: Agerpres

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Citeste continuarea articolului pe antena3.ro