Carmen Dorobăț, avertisment despre tratamentul COVID-19 al Flaviei Groșan: „Are o experiență deosebită, dar nu trebuie luate după ureche”

Medicul pneumolog Flavia Groșan a făcut publice numele medicamentelor din schema de tratament folosită pentru bolnavii de COVID-19.

Medicul Carmen Dorobăț avertizează asupra faptului că aceste medicamente nu pot fi luate după ureche.

„Este vorba despre un bronhodilator, iar celălalt este o administrare sub formă de spray a unui corticoid. Despre acest subiect s-a vorbit.

Ultimul studiu apărut în martie, în acest an, când s-a spus și s-a subliniat că acești corticoizi sub formă inhalatorie categoric nu trebuie opriți în cazul pacientului asmatic care face infecție cu SARS-CoV-2, dar în ceea ce privește celălalt pacient poate fi folosit, nu este contraindicat, dar dacă este utilizată dexometazonă injectabil, atunci administrarea pe cale locală și inhalatorie nu ar mai avea sens.

Importanța corticoizilor este cunoscută de multă vreme, că o dăm sub formă de pastile, că o dăm sub formă injectabilă. (…) Dna doctor are o experiență deosebită, dar în niciun caz aceste medicamente nu trebuie luate după ureche”, a afirmat Dorobăț, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, citează DCnews.ro.

În cazul pacienților cardiaci, administrarea Ventolin „trebuie făcută cu multă prudență” deoarece poate apărea tahicardia, mai avertizează medicul.

„De aceea, la pacientul cu Covid care nu are astm bronșic, să-l aibă în administrare (Ventolinul n.r.), eu aș avea o reținere. Prefer administrarea cortizonului pe cale injectabilă sau chiar pe cale orală”, a mai explicat medicul Carmen Dorobăț. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Citeste continuarea articolului pe antena3.ro