Comisia Europeană sprijină parteneriatele interregionale în implementarea proiectelor-pilot inovatoare

Obiectivul acestei noi acţiuni-pilot – care se sprijină pe experienţa încununată de succes a unei acţiuni similare, de la finele lui 2017, şi care a vizat proiectele inovatoare interregionale  – este acela de a mobiliza actorii implicaţi în inovare la nivel regional şi naţional, în vederea reducerii impactului epidemiei de coronavirus.

De asemenea, această iniţiativă vine în ajutorul procesului de recuperare cu ajutorul noilor programe ale Comisiei Europene, prin dimenisonarea proiectelor în noi zone prioritare, precum sănătatea, turismul sau tehnologiile bazate pe hidrogen.

„Parteneriatele interregionale sunt dovada că, atunci când colaborăm dincolo de frontiere, suntem mai puternici, întrucât venim cu soluţii inteligente şi folositoare pentru toţi. Această nouă iniţiativă pilot în sprijinul parteneriatelor inovatoare interregionale este importantă în special în contextul actual al pandemiei de coronavirus, indicându-ne în ce măsură politica de coeziune este dedicată contribuţiei la răspunsul prompt şi la procesul de recuperare al Europei”, a declarat Elisa Ferreira, Comisarul European pentru Coeziune şi Reforme.

În urma apelului din iulie 2020 lansat de Comisie, au fost selectate patru parteneriate interregionale, cu una sau mai multe regiuni coordonatoare având rol de conducere. Acestea sunt situate în Franţa, Germania, Portugalia, Slovacia, Spania şi Olanda.

Care sunt parteneriatele câştigătoare

Atfel, Ţara Bascilor (Spania) împreună cu trei regiuni, se va concentra pe sprijinirea sectorului în curs de dezvoltare al predicţiei şi prevenirii pandemiilor de coronavirus.

În domeniul economiei circulare în Sănătate, parteneriatul RegioTex dedicat inovaţiei în industria textilă va implica 16 regiuni, sub conducerea Regiunii de Nord (Portugalia).

În ceea ce priveşte turismul sustenabil şi digital, parteneriatul este condus de Time Machine Organisation, o reţea colaborativă internaţională în domeniile tehnologic, ştiinţific şi al moştenirii culturale. Sunt implicate cinci regiuni şi Cipru, regiunea conducătoare fiind Thüringen (Germania).

Pentru a permite dezvoltarea de soluţii inovatoare bazate pe tehnologiile axate pe hidrogen în zonele cu largă întindere geografică unde se foloseşte intensiv cărbunele, se vor contopi două parteneriate: European Hydrogen Valleys, din care fac parte 12 regiuni conduse de Aragon (Spania), Auvergne-Ron-Alpi (Franţa), Normandia (Franţa) şi Nordul Olandei (Olanda) şi parteneriatul condus de regiunea Kosice (Slovacia) împreună cu alte patru regiuni.

Aceste parteneriate vor beneficia de sprijinul experţilor Comisiei Europene în ceea ce priveşte modalitatea cea mai bună de combinare a fondurilor europene în vederea finanţării proiectelor.

Citeste continuarea articolului pe antena3.ro