Sportiv executat în Iran la zece zile după ce a fost condamnat la moarte

Cu toate că la nivel mondial a existat o campanie de susținere a sportivului Navid Afkari, atât din partea familiei sale, cât și din partea oficialităților internaționale, autoritățile iraniene au decis printr-o, sentință definitivă, condamnarea acestuia la moarte.

În opinia autorităților iraniene, el se face vinovat de o crimă pe care ar fi comis-o prin înjunghierea unui paznic, în timpul protestelor anti-guvernamentale din Iran, în 2018.

Execuția lui Navid Afkari a avut loc în închisoarea Abel-Abad, din Shiraz.

La nivel internațional, cazul luptătorului a stârnit revoltă, inclusiv din partea președintelui american Donald Trump și a World Players Association (WPA) – Asociației Mondiale a Sportivilor, care au cerut expulzarea Iranului din sportul mondial, dacă sportivul nu va fi cruțat, iar execuția va continua.

Sportiv executat în Iran după ce a fost condamnat la moarte pentru crimă

„Fapta oribilă de executare a unui sportiv poate fi privită doar ca o respingere a valorilor umanitare care stau la baza sportului”, a spus directorul WPA, Brendan Schwab, într-o declarație.

De-a lungul timpului, Navid Afkari și-a susținut nevinovăția, afirmând că sub tortură a fost nevoit să recunoască o crimă pe care nu a comis-o.  Dar, Curtea Supremă Iraniană a menținut două pedepse cu moartea în cazul lui Afkari, condamnat pentru înjunghierea mortală a agentului de pază al unei companii producătoare de apă, Hassan Turkman, și pentru alte fapte, comise în timpul revoltelor anti-guvernamentale din 2018.

În imaginile prezentate de televiziune apare ceea ce pare să fie confesiunea scrisă a lui Afkari, însă el a afirmat în imagini care au circulat pe rețelele sociale, că a fost forțat, prin tortură, să semneze documentele respective.

Nu…
Citeste continuarea articolului pe antena3.ro