Alexandru Muraru: Se vor aloca resurse logistice și umane suplimentare pentru soluționarea dosarului Mineriadei

Deputatul PNL Alexandru Muraru a adresat o interpelare Ministrului Justiției, Stelian Ion, cu privire la dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Conform răspunsului primit de la Ministerul Justiției, dosarul de urmărire penală a fost transmis la data de 04.06.2021 Secției Parchetelor Militare, și urmează a se dispune în cel mai scurt timp începerea urmăririi penale cu privire la fapte, după care se va proceda la readministrarea probelor cu privire la săvârşirea de infracțiuni contra umanității.

În cauză vor fi alocate resursele umane și logistice necesare pentru soluționarea cu celeritate a cauzei, urmând ca stadiul cercetărilor și ritmicitatea actelor de urmărire penală să fie monitorizate de conducerea parchetului și verificate periodic în cadrul activității de control operativ dispuse de către Procurorul General. Prin răspunsul la interpelare, procurorul general m-a asigurat de continuitatea în soluționarea cauzei cu urgentarea întregii proceduri, ținând cont de standardele rezultate din hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate cu privire la această cauză”, a declarat Alexandru Muraru, deputat PNL Iași.

Reamintim faptul că prin rechizitoriul emis la 12.06.2017, Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în 2017. Mai bine de doi ani a stat în Cameră preliminară la Curtea Supremă, iar în mai 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât că ancheta nu este completă și trebuie retrimisă magistraților de la Parchetul General – este vorba de procurorii militari. Judecătorii au constatat atunci nulitatea rechizitoriului și că dosarul nu este complet”, se arată într-un comuniat al PNL Iași.

Editor : Liviu Cojan


Citeste continuarea articolului pe digi24.ro