Fostul șef Audi riscă ani grei de închisoare în scandalul „Dieselgate”

Rupert Stadler, fostul CEO al constructorului german Audi, este primul executiv de top trimis în judecată în Germania în scandalul „Dieselgate”, care a zguduit industria auto în 2015, informează BBC.

Stadler a apărut miercuri în fața unei instanțe. Asupra lui există mai multe acuzații, inclusiv fraudă, pe care fostul șef Audi le neagă.

Scandalul „Dieselgate” a devenit cunoscut la nivel mondial, însă niciun executiv de top nu a fost condamnat până acum în Germania. Cu toate acestea, doi angajați Volkswagen au fost condamnați la pedepse cu închisoarea în SUA.

Rupert Stadler este acuzat că a vândut cu bună-știință mașini care aveau modificat software-ul motorului și nu îndeplineau normele de mediu.

Când autoritățile americane au descoperit situația, în 2015, grupul Volkswagen, care deține Audi, a susținut că înșelăciunea era realizată de câțiva ingineri și că managementul companiei nu era implicat. Ulterior, mărturiile angajaților i-au făcut pe procurori să-l rețină pe Stadler vreme de 4 luni, în 2018. A mai fost trimis în judecată fostul manager Porsche și Audi Wolfgang Hatz, dar și doi ingineri. Ei…
Citeste continuarea articolului pe digi24.ro