Nagorno Karabah: Prizonieri armeni eliberaţi în schimbul unei hărţi cu poziţiile minelor terestre din zonă

15 prizonieri armeni au fost eliberaţi de către autorităţile din Azerbaidjan. În schimbul lor, armenii au oferit o hartă cu poziţiile minelor terestre poziţionate în zona districtului Agdam, retrocedat de Armenia Azerbaidjanului în urma conflictului din regiunea Nagorno Karabah de anul trecut, informează Reuters.

Acesta este primul acord referitor la schimbul de prizonieri dintre cele două ţări, a anunţat ministrul azer de Externe.

Un război în anii 1990 între Armenia şi Azerbaidjan în regiunea Nagorno-Karabah a făcut zeci de mii de morţi şi a dus la strămutarea forţată a sute de mii de persoane, în special locuitori azeri din Agdam, conflict care a reizbucnit apoi violent în toamna lui 2020. După şase săptămâni de lupte intense, a fost semnat un acord de încetare a focului, în urma căruia Armenia a trebuit să cedeze mai multe teritorii Azerbaidjanului, inclusiv districtul Agdam.

Militarii armeni făcuţi prizonieri în urma acestui război reprezintă o temă principală de interes pentru autorităţile de la Erevan. În acelaşi timp, minele terestre continuă să facă victime în regiune. Zilele trecute, doi jurnalişti şi un oficial local au fost ucişi de explozia unei mine în zona Nagorno Karabah.

Editor : Mihnea Lazăr


Citeste continuarea articolului pe digi24.ro