Primele imagini din unitatea mobilă de la „Marius Nasta”, unde a fost alertă de incendiu. Posibila explicație pentru degajarea de fum

Cele cinci unități de terapie mobilă, cumpărate la începutul anului trecut, sunt verificate de specialiști, în urma incidentului de la Institutul „Marius Nasta” din București. În unitatea mobilă referitor la care duminică a fost alertă de incendiu, toate lucrurile sunt la loc și nu sunt urme de fum, potrivit imaginilor filmate, marți, în exclusivitate de Digi24.

Camera este dotată cu opt senzori de fum care, în momentul când a fost reclamat incidentul, nu au detectat fum și nu au pornit alarma. Atunci, în interiorul unității mobile erau cinci asistenți care acordau îngrijiri medicale. Ei au fost alertați de o persoană din exterior care a intrat și le-a spus că sunt în pericol și că cel mai probabil este vorba despre un incendiu.

Persoana respectivă a văzut fum când trecea prin apropierea unității mobile și a sunat la 112.

Atunci s-a luat decizia evacuării celor șapte pacienți din unitatea mobilă. La fiecare 30 de secunde, câte un pacient a fost evacuat. Reprezentanții spitalului spun că personalul este instruit pentru a face astfel de evacuări.

Specialiștii spun că există o explicație pentru incidentul de duminică. Ar fi fost o scurtă pană de curent și generatorul ar fi pornit automat, motiv pentru care fumul a ieșit prin zona de evacuare. Cei care au văzut asta, însă, s-au temut că este un pericol și au chemat pompierii.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat la Digi24 că în urma incidentului produs la unitatea de terapie intensivă mobilă, aceasta funcționează, deocamdată, fără pacienți, iar o mașină de pompieri se asigură cel puțin până marți dimineața că nu vor apărea alte probleme. 

O mobilizare masivă a forțelor de intervenție – mașini de pompieri, ambulanțe, SMURD – a avut loc duminică seara la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unitate COVID, unde alerta a fost dată la ora 22:22 de personalul medical, care a văzut o flamă urmată de fum la unitatea mobilă ATI din curtea spitalului.

Incidentul nu s-a soldat cu un incendiu, nimeni nu a fost rănit și pacienții au fost mutați în spital. 

Între timp, polițiștii și procurorii au deschis o anchetă.  Este o procedură pe care autoritățile erau obligate să o demareze având în vedere apelul la 112 și mobilizarea echipajelor ISU București după anunțul privind un posibil incendiu.

Vor fi făcute verificări pe această linie a unei eventuale încălcări a legislației penale cu privire la mobilizare și respectarea normativelor de protecție la incendiu în cadrul instituției.

Ministrul de Interne, Lucian Bodespune că, din primele informații, la unitatea mobilă ATI de la Institutul Marius Nasta” din București nu a fost vorba despre un incendiu.

Managerul Institutului, Beatrice Mahler, a afirmat că cei care au sunat la 112 au văzut flacără și fum, dar că focul s-a stins repede. Totodată, ea a subliniat că la Institutul „Marius Nasta” din București este angajat un singur pompier, care este însă în concediu de șase luni.

Editor : Georgiana Marina


Citeste continuarea articolului pe digi24.ro