Aniversare umbrită de coronavirus. La 25 de ani de la căderea granițelor în spațiul Schengen barierele au apărut din nou în Europa

Libertate de călătorie, granițe desschise. Acest vis al multor europeni a devenit realitate odată cu semnarea Acordului Schengen în urmă cu 25 de ani. Dar în plină criză a migranților câteva state au reintrodus controalele la graniță, Azi, epidemia de coronavirus întunecă această aniversare, cu granițe închise și controale la frontiere aproape peste tot în spațiul european, notează Neue Zurcher Zeitung. 

Background. Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995.

Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Într-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, nouă state, majoritatea din centrul și estul Europei, și-au deschis granițele, astfel încât pentru prima dată este posibilă călătoria liberă peste fosta Cortină de Fier.

Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE. În același timp, Regatul Unit și Irlanda, țări membre ale Uniunii Europene, au optat să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor.

Statele membre ale Acordului de la Schengen care totodată sunt membre ale Uniunii Europene Bulgaria, Cipru, Croația și România, respectiv statele care sunt doar membre ale Acordului, dar nu ale UE, Elveția și Liechtenstein, nu au început încă să aplice prevederile acordului, dar urmează să o facă în viitor.

Sursa Foto: Centre Européen Schengen


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro