Canada autorizează utilizarea unui vaccin anti-COVID-19 diferit la administrarea celei de-a doua doze, inclusiv pentru cele cu ARN mesager

Comitetul ştiinţific care a consiliat guvernul Canadei cu privire la vaccinare a aprobat marţi posibilitatea de a utiliza alt tip de vaccin anti-COVID-19 în cazul injectării celei de-a doua doze, informează AFP, citată de Agerpres.

Persoanele care au primit o primă doză a vaccinului AstraZeneca pot primi a doua doză fie din acelaşi vaccin, fie o doză de vaccin cu ARN mesager (Pfizer-BioNTech sau Moderna), conform unui anunţ al Comitetului consultativ naţional pentru imunizare (CCNI).

Canadienilor care au primit o primă doză de vaccin cu ARN mesager ar trebui să li se ofere acelaşi ser pentru a doua doză, dar dacă acesta nu este disponibil, li se poate oferi un alt vaccin cu ARN mesager.

„Caracterul interschimbabil al vaccinurilor înseamnă că puteţi primi o primă doză de vaccin şi puteţi primi în siguranţă un vaccin diferit pentru a doua doză pentru a completa seria de vaccinuri necesare pentru a asigura o protecţie optimă împotriva COVID-19”, a dat asigurat Dr. Howard Njoo, adjunct al administratorului şef al sănătăţii publice federale.

În formularea acestei recomandări, CCNI precizează că a luat în considerare în special riscul formării de cheaguri de sânge grave în cazul vaccinului AstraZeneca.

De asemenea, se afirmă că o astfel de combinaţie poate duce la „posibilitatea unor efecte secundare crescute pe termen scurt (…), inclusiv dureri de cap, oboseală şi, în general, stare de rău”.

Administrarea combinată de vaccinuri provenind de la producători diferiţi nu este nouă, fiind aplicată în cazul gripei sau a hepatitei A, explică comitetul ştiinţific canadian.

Decizia de a aplica sau nu această recomandare revine provinciilor canadiene.

Mai multe provincii canadiene au anunţat în mai decizia de a suspenda administrarea serului AstraZeneca ca măsură de precauţie în cazul persoanelor care primesc prima doză de vaccin din cauza creşterii numărului cazurilor de tromboze care au legătură cu acest vaccin. Acesta continuă însă să fie utilizat pentru persoanele care au primit o primă doză de AstraZeneca şi doresc să primească a doua doză a aceluiaşi vaccin.

sursa foto: Pexels


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro