Cine este Nelu Tătaru, propus ministru al Sănătății de premierul Orban: chirurg în Huși, fost senator PNL, susține că testările din România ”sunt suficiente”

Nelu Tătaru, propus de premierul Ludovic Orban pentru funcția de ministru al Sănătății în locul lui Victor Costache, este în prezent secretar de stat în minister, a fost managerul Spitalului municipal din Huși (2007-2010) și s-a remarcat ca principalul comunicator în criza sanitară generată de epidemia de coronavirus. De remarcat că Nelu Tătaru nu este un susținător al testărilor în masă pentru COVID-19, potrivit declarațiilor făcute până acum.

Totuși, miercuri seara a confirmat declarațiile ministrului Victor Costache referitoare la un plan de a face multe teste, însă vorbea despre o capacitate de doar 2-3 mii de teste pe zi, care nu este nici măcar disponibilă acum. „S-au primit 15 aparate Real Time PCR care vor avea specialişti de rigoare şi se vor face aceste teste etapizat, pentu toată populaţia Bucureştiului, aleasă ca primă aglomerare urbană. Vor urma şi celelalte oraşe, Bucureştiul fiind un proiect pilot, pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraş. (…) În Bucureşti, după personalul medical începem cu testarea fiecărui cartier în parte. Pacienţii spitalelor sunt şi ei testaţi. (…) Se va ajunge la o capacitate de două-trei mii de testări pe zi. Vom face la Ministerul Sănătăţii programări şi etapizări pe grupe de vârstă şi pe categorii. Vom începe cu Bucureştiul şi cu aglomerările mari unde există un risc ridicat de transmitere“, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

Cu doar o săptămână în urmă, Nelu Tătaru declara, pentru G4Media.ro, că în România se fac suficiente testări pentru coronavirus, pe procedura recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și că peste tot în lume sunt testate doar persoanele suspectate de infectare.

„Testările sunt suficiente, conform recomandărilor OMS. Peste tot în lume testările se fac la persoanele suspecte. Nici în Italia și Spania nu se fac testări în masă”, preciza Tătaru.

Secretarul de stat spunea că testările trebuie făcute etapizat, pe baza unei anchete epidemiologice: se testează inițial contacții unei persoane infectate, iar dacă unul dintre contacți este confirmat pozitiv se merge la contacții acestuia și tot așa. El preciza că sunt folosite și în România testele rapide, însă „acestea arată dacă o persoană a dezvoltat anticorpi la coronavirus, adică faptul că deja a trecut prin boală și se vindecă”.

După 5 zile, Nelu Tătaru era trimis la Suceava pentru a găsi soluții de rezolvare pentru cel mai acut focar de coronavirus din România, cu deja nouă decese confirmate, peste o sută de infectări în total, dintre care zeci de medici și asistenți, ceea ce a și dus la închiderea Spitalului județean. Rezultatele la unele teste ale medicilor de acolo încă sunt așteptate, iar pentru unii dintre oamenii decedați confirmarea că au avut coronavirus a venit după ce s-au stins din viață.

De menționat că la acest moment România dispune de o capacitate de testare de doar 1100-1200 de teste pe zi și se încearcă să se ajungă la 2000 săptămâna viitoare.

Între timp, cazuri de infectare a medicilor apar în spitale din toate regiunile țării: București, Iași, Arad, Sfântu Gheorghe, Galați, Timișoara, Deva.

În vârstă de 47 de ani, Nelu Tătaru este de profesie medic chirurg, iar din 2006 este șeful Blocului Operator de la Spitalul municipal din Huși, județul Vaslui, iar între 2007-2010 a condus întregul spital.

Tătaru a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății odată cu instalarea Guvernului Orban. Asemeni fostului ministru Victor Costache și secretarului de stat Horațiu Moldovan, și Nelu Tătaru a decis să continue operațiile chirurgicale, la final de săptămână.

A fost consilier local în oraşul Huşi (2012) şi preşedinte al PNL Huşi (2011-2012) și senator în legislatura 2012-2016, membru în Comisia juridică.

Potrivit declarației de avere, Nelu Tătaru are câte un apartament în București și în Iași, aproximativ 750.000 de lei și 15.000 de euro în conturi, dar și un credit imobiliar de 578.000 de lei scadent în anul 2025.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro