Cum a dat Guvernul șah Parlamentului cu prelungirea stării de alertă: PSD nu mai poate face modificările pe care le anunțase

Guvernul a decis marți, prin hotărâre, prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 17 iunie, și a informat Parlamentul în legătură cu această decizie, fără ca legislativul controlat de PSD să poată interveni asupra actului normativ. Motivul? O scăpare din Legea 55/2020, care arată la articolul 4 (alineatul 1) că ”Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”.

Cu alte cuvinte, legea votată chiar de PSD-iști îi lasă fără instrumentul necesar pentru a modifica decizia Guvernului deoarece nu prevede expres că este nevoie de încuviințarea Parlamentului și pentru prelungirea stării de alertă.

PSD-iștii și-au dat seama de această scăpare din lege miercuri dimineață, când la Birourile Permanente Reunite ale celor două camere a ajuns informarea din partea Gvernului. Ca atare, PSD nu are acum posibilitatea să introducă modificările pe care le-a tot anunțat în ultima săptămână, precum înjumătățirea la 15 zile a stării de alertă sau deschiderea teatrelor.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, parlamentarii PSD vor să trimită o adresă Guvernului prin care să ceară clarificări despre ”informarea” transmisă către Parlament. Nefiind un document prin care să se ceară încuviințarea privind prelungirea stării de alertă, aleșii nu știu dacă dau sau nu vot în plenul reunit.

Foto: InquamPhotos/ Autor: George Călin


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro