Demontarea unei teze de propagandă anti-europeană: De ce fermierii români primesc una dintre cele mai mici subvenții agricole

Politicieni și europarlamentari români, reprezentanți ai fermierilor și simpli fermieri revendică subvenții agricole mai mari, în condițiile în care fermierii din numeroase state europene sunt sprijiniți cu sume mai consistente alocate din bugetul comunitar. România a alocat însă un procent uriaș, 39,6%, pentru dezvoltare rurală, în defavoarea plăților directe (adică a subvențiilor), în timp ce în majoritatea statelor membre, procentul pentru dezvoltare rurală este mult mai mic, arată o analiză realizată de publicația LantulAlimentar.ro. Dar această alocare a fost făcută chiar cu concursul marilor fermieri, care, pe lângă subvențiile directe, atrag fonduri și din bugetul destinat dezvoltării rurale, spre deosebire de micii fermieri, arată LantulAlimentar.ro.

Franța, de pildă, a alocat numai 17,6% pentru dezvoltare rurală, grosul banilor europeni fiind destinat plăților directe, adică pentru toți fermierii francezi, mici și mari.