Detalii tehnice. Câte teste de coronavirus poate gestiona un specialist într-o zi: maximum 144

Florina Raicu, cercetător genetician și asistent universitar la UMF Carol Davila, a explicat într-o postare pe Facebook care sunt pașii pe care îi parcurge un specialist care operează testele de coronavirus realizate cu echipamentele Real Time – PCR.

De asemenea, Florina Raicu a arătat că, respectând toate etapele necesare și luând în calcul capacitatea aparatelor, un specialist poate lucra maximum 144 de teste în 8 ore de lucru.

Cele mai importante idei din postarea Florinei Raicu:

– La masa de lucru te poți apuca de un singur „run” cu maxim 24 de probe odată. Cine spune ca poate procesa mai multe odată minte. De unde vine tehnic acest număr? Exclusiv de la capacitatea standard a unei centrifugi, pentru ca probele trebuie minim procesate înainte de orice alta etapa de lucru. Asta înseamnă ca odată ajunse pe masa de laborator trebuie făcute următoarele operații: se numerotează tuburile de reacție, se desigilează probele, se transfera probele, se adăuga prima tura de reactivi, si, in final, musai sa centrifughezi. Asta este procedura in cam toate protocoalele de lucru. Totul depinde de capacitatea unei minicentrifugi de mare viteza (necesara pentru izolarea acizilor nucleici) unde in general rotoarele au 24 de poziții.

– Daca nu ai un extractor automat (acesta are o capacitate de lucru asemănătoare si, ca timp de lucru, este identic cu ce se întâmplă manual), care sa continue munca din acest punct încolo, va trebui sa o faci tu manual. Iar procesarea manuala presupune mai multe operații pe care sa le reaplici probelor: alte centrifugări, alte transferuri si alte adăugări de reactivi. In medie vorbim cam de 5 runde de centrifugare ca sa ajungi la final. Eu am o viteza de lucru „exagerata”, fapt ce mi-a atras uneori „criticile” colegilor, si va spun sincer ca cele 24 de probe se pot procesa in 1h daca ești foarte bun, 2,5 h daca ești începător. Deci 24 probe pe ora.

– Tehnic, eu pot relua operația asta de maxim 3 ori pe zi. Intervine oboseala fizica si mentala: iți amorțesc mâniile, pierzi șirul probelor, încurci ordinea operațiilor, greșești si contaminezi probele intre ele. Se lucrează cu volume extrem de mici si cu atenție mărita. Orice greșeala înseamnă compromiterea probelor si a rezultatelor! Cu un efort supraomenesc mai faci încă 3 astfel de runde. După 6 runde si 6 ore ai abia 144 de probe gata de analiza propriu-zisa!

– Abia acum urmează partea de RT-PCT. Alte runde de pregătire si in final încărcarea aparatului. Cele mai bune instrumente au 96 de poziții, dar majoritatea au 48. Cam 2,5 h durează analiza pe care o face instrumentul de RT-PCR. Apoi se interpretează rezultatele. Deci, tehnic, daca suprapui cele doua părți de lucru ale protocolului (adică, in timp ce un aparat merge, tu faci cealaltă parte) după aproximativ 8 h de munca epuizanta ai procesate complet cele 144 de probe.

– Asta fără sa luam in calcul condițiile de munca: tolerarea echipamentului de protecție, lucrul sub presiune, posibile erori care trebuie corectate din mers, posibile defecțiunii ale instrumentelor, contaminarea probelor si obligația de a relua analiza. Deci, daca as fi superwoman as putea contrasemna pentru maxim 720 de analize corecte pe săptămâna.

– Acum faceți voi singuri calculele luând in considerare următoarele: cate laboratoare dotate complet exista, câți specialiști care sa facă aceste teste exista? In cat timp?

Foto: Specialist în laboratorul de testare / Florina Raicu


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro