DOCUMENT Protocolul sanitar pentru școlile din Franța, model luat în considerare de autoritățile din România pentru deschiderea școlilor din 8 februarie

Autoritățile române au luat ca model de ghid pentru redeschiderea școlilor protocolul sanitar francez, potrivit surselor Edupedu.ro. Protocolul francez care stă la baza ghidului sanitar la care lucrează acum experții de la ministerele Educației și Sănătății prevede reguli mai realiste și practicabile decât cele impuse în septembrie, la începutul anului școlar. Spre exemplu, distanțarea de 1 metru între elevi este recomandată, dar la clasele mai mari, nu la grădiniță unde „este imposibil de pus în practică”. În plus, acolo unde nu este suficient spațiu „este recomandată distanțarea băncilor atâta cât se poate”, potrivit ghidului francez pe care Edupedu.ro l-a consultat.

La momentul publicării acestei știri, potrivit surselor noastre, Ministerul Educației a trimis înapoi un draft de 60 de pagini al ghidului sanitar elaborat de specialiștii de la Institutul de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, cerând un ghid de maximum 10 pagini, după modelul celui francez, care să poată fi citit clar și aplicat în mod realist de către directori și personalul didactic din școli.

Prevederile ghidului sanitar francez pentru redeschiderea școlilor:

Purtarea măștilor este obligatorie la școală, iar părinții sunt cei responsabili să își echipeze copiii cu acestea. Școlile vor avea pe stoc măști în cazurile în care copiii nu au.

În cazul copiilor care sunt în risc de a dezvolta forme severe de COVID-19, prezența acestora la școală și condițiile în care pot învăța sunt stabilite individual de medicul de familie.

Spălarea mâinilor trebuie făcută timp de 30 de secunde, iar uscarea lor se face cu prosoape din hârtie de unică folosință, sau mâinile sunt lăsate să se usuce în aer. Utilizarea soluțiilor dezinfectante se face sub supravegherea unui adult la școala primară.


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro