Eco Sud, administratorul gropii de gunoi de la Vidra, Ilfov, face presiuni să preia noul centru de deșeuri al Clujului. Disputa uriașă pentru gestionarea gunoiului clujean tocmai a început

După o întârziere de peste 3 ani, Consiliul Județean Cluj finalizează, în sfârșit, prima celulă de depozitare a centrului ecologic de deșeuri. „Investiția de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, este cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi”, a transmis, vineri, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Obiectivul cofinanțat din fonduri europene va asigura depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ. Afacerea privind administarea acestui centru este considerată a fi una de proporții, pe de-o parte pentru că preia monopolul în privința stocării gunoiului menajer din tot județul Cluj, iar pe de altă parte,  pentru că deține o capacitate de depozitare uriașă, de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri. Societatea bucureșteană Eco Sud SA face demersuri să preia administrarea acestui centru. Numai că printr-un ordin al Comitetului pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean Cluj sare, pentru moment, peste procedura contestației Eco Sud depuse la CNSC, și atribuie administrarea Regiei Primăriei Cluj Napoca.

Presa locală a relatat în repetate rânduri despre maniera în care administrația clujeană și-a pregătit  propriul operator care să preia în gestiune noul centru de depozitare. Este vorba despre Regia Primăriei Cluj Napoca, care administrează domeniul public și care a fost transformată în societate.

Compania bucureșteană Eco Sud SA a contestat modul în care s-a încheiat înțelegerea dintre Consiliul Județean Cluj și RADP.  Potrivit informațiilor G4Media, contestația depusă de Eco Sud este în analiză la Consiliul Național pentru Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Consiliul Județean Cluj a semnat contractul cu RADP în baza unui Ordin semnat și emis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Pentru că s-a depășit demult termenul obligatoriu pentru închiderea rampelor/gropilor de gunoi neconforme, și pentru că actuala rampă a municipiului avea depășită norma de depozitare autorizată de Agenția de Mediu, nu existau alte soluții, astfel că a fost emis acest Ordin de „urgență”, Consiliul Județean având posibilitatea să semneze contractul pentru administrarea noului centru cu RADP – singurul operator din județ autorizat să preia, să sorteze și să proceseze deșeurile menajere.

Vom reveni cu detalii legate de acțiunea întreprinsă de companiei Eco Sud, în privința centrului de deșeuri de la Cluj.

În acest moment, Eco Sud administrează groapa Vidra, Ilfov care preia mare parte din gunoiul din capitală. De asemenea, mai gestioenază și alte puncte de depozitare din țară. Coform G4Media, Eco Sud este deținută în acte de Elena Șontelecan (65%) și de Cristian Cantemir (35%), așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul termene.ro. Până acum doi ani, societatea avea însă acționariat ascuns, cu acțiuni la purtător după metoda Tel Drum. Presa a relatat că Nicolae-Ninel Caval ar fi coordonatorul firmei, deși acesta nu apare în acte. Nicolae-Ninel Caval are legături cu Eco Sud, prin faptul că a fost acționar într-o altă firmă alături de Eco Sud.

Sursa Foto: Consiliul Județean Cluj


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro