Editura franceză Fayard va publica în 2021 o ediție critică a „Mein Kampf”. Alte două ediții adnotate ale manifestului lui Hitler au apărut în Germania și Polonia

Editura franceză Fayard anunţă că va publica în cursul acestui an o ediţie critică a manifestului Mein Kampf în care Adolf Hitler şi-a expus ideologia rasistă şi antisemită. Nici data ieşirii în librării, nici conţinutul precis al acestei ediţii nu au fost precizate de editorul francez, transmite RFI.

Editura Fayard lucrează la acest proiect de un deceniu, ştiind că textul lui Hitler intra în domeniul public în 2016. Iniţial, ediţia franceză trebuia să apară anul trecut, în 2020, dar pandemia de coronavirus şi diversele carantine impuse în Franţa au amânat proiectul pentru anul acesta.

Încă din 2015 Fayard promitea că va publica în anul următor, cel al intrării textului în domeniul public, o ediţie critică şi într-o nouă traducere a lui «Mein Kampf». Comitetul ştiinţific trebuia să cuprindă istorici francezi şi străini.

La ora actuală, au apărut doar două ediţii critice ale lui «Mein Kampf». Prima, în germană, chiar în 2016, realizată de un centru public de cercetători în istorie, Institut für Zeitgeschichte (IfZ) care s-a vândut în aproape 90.000 de exemplare. A doua versiune iese pe piaţă chiar în aceste zile în Polonia, la editura Bellona. O ediţie de o mie de pagini a manifestului hitlerist din care jumătate este ocupată de aparatul critic. Ediţia, a cărei pregătire a durat trei ani, a fost condusă de istoricul Eugeniusz Krol, un specialist al istoriei naziste.

Reamintim că «Mein Kampf» a fost scris de Hitler între anii 1924-1925, perioadă în care liderul partidului naţional-socialist (nazist) era încarcerat în Bavaria în urma unui puci eşuat. Manifestul politic prezintă parcursul personal al semnatarului şi mai ales viziunea acestuia asupra lumii, denunţându-i printre altele pe duşmanii Germaniei, cap de listă fiind citaţi evreii.

sursa: RFI


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro