Epava găsită în largul mării, în timpul unei anchete DNA, a fost datată în secolul al XVIII-lea (surse)

Epava descoperită în largul mării, în cadrul unei anchete desfășurate de procurorii DNA Constanța, a fost datată în secolul al XVIII-lea, susțin sursele Info Sud-Est.

Vechimea construcției de lemn a fost determinată la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” prin metoda de datare cu radiocarbon (cunoscută și ca datarea cu Carbon 14) și a fost încadrată în perioada 1772-1814.

În luna ianuarie, DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro.

Istoricii consultați de Info Sud-Est susțin că una dintre ipotezele de lucru pentru stabilirea originii epavei este perioada conflictelor ruso-otomane:

  • ”După ce se va stabili mai clar originea navei şi perioada de funcţionare, se vor putea emite mai multe date. Dar, acum, cel mai sigur nava face parte fie din flota de război, fie din flota de aprovizionare din timpul conflictelor ruso-otomane din ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea (…) Cel mai probabil, din patrimoniul războaielor navale ruso-otomane din ultimul sfert al secolului al XVIII-lea, conflicte militare care au avut drept urmări anexarea hanatului Crimeea la Imperiul rus şi intrarea trupelor ţariste în Basarabia (la Cetatea Albă şi Tighina).

Citește articolul integral pe Info Sud-Est.

sursa foto: Facebook/ ABADL


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro