Florin Cîțu: Cererile de amânare a plății ratelor la bănci trebuie depuse până la finele stării de urgență

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că ordonanța de urgență care prevede amânarea plății ratelor la bănci stipulează că cererile de amânare trebuie depuse până la sfârșitul perioadei în care România se va afla în stare de urgență. Totodată, Cîțu a spus că beneficiarii acestei măsuri sunt cei afectați, ”direct sau indirect”, de către epidemia de coronavirus.

”Suspendarea plății se face doar la debitorii afectați direct sau indirect de epidemie (…) Este o plajă largă de parsoane fizice care pot accesa această facilitate”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern de joi.

Cererile de suspendare se vor putea face atât pe cale electronică, cât și prin telefon, fără să fie nevoie de semnarea unui act adițional. Termenul limită al depunerii cererilor este până la ridicarea stării de urgență. O altă condiție impusă este ca cei care solicită amânarea să nu aibă restanțe la plata ratelor.

”Dobânda datorată de debitor este suspendată, se capitalizează la creditul existent. Adică se eșalonează pe toată durata creditului”, a precizat Florin Cîțu.

Excepție fac creditele ipotecare la care statul a garantat plata dobânzii în proporție de 100%. ”Statul va plăti dobânda în  locul cetățenilor și apoi va recupera suma într-o perioadă mai lungă”, a precizat ministrul de Finanțe.

Urmează ca Guvernul să publice normele de aplicare a legii în cursul săptămânii viitoare, norme prin care vor fi clarificate și categoriile de datornici care pot accesa această facilitate.

Cîțu a mai anunțat și adoptarea unei ordonanțe privind unele măsuri fiscale, act normativ prin care plătitorii de impozit pe profit vor primi o bonificație dacă achită acest tip de impunere până pe 25 aprilie. Astfel, bonificația este de 5% pentru contribuabilii mari și 10% pentru cei mijlocii și mici.

O altă măsură prevede că, pe perioada stării de urgență și 30 de zile după încheierea ei, pentru importurile de medicamente și echipamente medicale necesare combaterii epidemiei nu se mai solicită plata TVA.  ”Încercăm să aducem cât mai multe importuri fără să mai stăm să plătim TVA în vamă”, a explicat Florin Cîțu.

Citește și: Ședință de guvern crucială: Orban și miniștrii discută amânarea plății ratelor la bănci și noi măsuri de sprijin pentru economie

Foto: Florin Cîțu, ministrul de Finanțe (Inquam Photos/ Octav Ganea)


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro