Kelemen Hunor: Lista Cabinetului Cîţu a fost făcută de PNL, cel mai probabil, cu gândul de a fi respinsă de Parlament / Barna: Poziţia de vot a USR privind Guvernul va fi stabilită în urma discuţiilor de săptămâna viitoare şi a audierilor

Liberalii au întocmit lista noului Cabinet cu intenţia de a fi, cel mai probabil, respinsă de Parlament, deoarece ”nici măcar nu au negociat, nu s-au interesat dacă cineva ar susţine” o astfel de componenţă, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

„Am văzut această listă şi am o singură concluzie: ei în continuare doresc un guvern monocolor PNL, nu se gândesc la un guvern de coaliţie de niciun fel şi bănuiesc că doresc în continuare să fie respinsă această listă, acest Cabinet, fiindcă nici măcar nu au negociat, nu au sunat, nu s-au interesat dacă cineva ar susţine o astfel de listă. Deci concluzia mea este că această listă este făcută cu gândul de a fi respinsă. Nu ştiu dacă se va întâmpla, dacă va primi votul de învestitură, dar altă concluzie nu pot să formulez. S-ar putea să şi treacă, depinde de PSD, s-ar putea să primească votul de învestitură, şi atunci ei vor guverna până la alegerile la termen, dar intenţia lor sigur este să fie respinsă lista”, a explicat liderul UDMR.

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că Uniunea va lua o decizie în ce priveşte susţinerea Guvernului în funcţie de modul în care vor evolua negocierile de săptămâna viitoare, de audierile din comisiile parlamentare, dar şi de susţinerea premierului desemnat pentru obiective precum alegerea primarilor în două tururi.

„Obiectivul principal este ca în situaţia în care se va ajunge la învestirea unui guvern, vrem ca acest guvern să aibă ca prim obiectiv ordonanţa privind alegerea primarilor în două tururi. În acest moment, pot să vă spun foarte clar că nu există un cec în alb al USR în ceea ce priveşte viitorul guvern şi PNL. Vom vedea în urma discuţiilor de săptămâna viitoare şi în urma audierilor din Parlament care va fi poziţia de vot a USR. Din ceea ce se întâmplă, din poziţia premierului desemnat, e foarte clar că propunerea şi dorinţa USR de a intra asumat la guvernare a fost respinsă de PNL. Preşedintele Iohannis şi premierul desemnat au decis să meargă în continuare pe varianta aceasta monocoloră a unui guvern”, a precizat Barna pentru AGERPRES.

În legătură cu şansele noului guvern de a întruni o susţinere a majorităţii parlamentare, liderul Uniunii a apreciat că acest lucru depinde de abilităţile de negociere ale premierului desemnat. El a arătat că până în prezent, premierul desemnat nu i-a contactat pe reprezentanţii USR.

„Până la acest moment nu a existat niciun telefon înspre USR din partea premierului desemnat sau din partea PNL. Înţeleg că săptămâna viitoare vor fi discuţii. Legat de lista guvernului şi de program, o să vedem în cursul audierilor care sunt perspectivele acestui guvern şi care sunt obiectivele, pentru că noi avem un acord semnat cu PNL, acord pe care îl considerăm în continuare ca fiind în vigoare şi ale cărui obiective aşteptăm să se regăsească în obiectivele acestui guvern”, a mai precizat liderul USR.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro