Kelemen Hunor: Sunt sigur de două lucruri, nu ne va fi ușor în această coaliție și, în continuare, noi vom spune lucrurilor pe nume

După învestirea noului guvern Ciucă, liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că haosul politic a luat sfârșit, apreciind totodată că formațiunii sale politice nu îi va fi ușor în această coaliție. Politicianul maghiar explică de ce a fost nevoie ca UDMR să fie parte din această coaliție, alturi de PSD și PNL, care ar fi avut oricum majoritate parlamentară.

„Mulți ne întreabă, de ce trebuia să fie UDMR în această coaliție, care, și fără noi, are majoritate. Avem un singur răspuns: în următoarea perioadă putem să protejăm mai eficient interesele comunității maghiare din interiorul Guvernului, decât din opoziție alături de AUR și USR  (…) Sunt sigur de două lucruri: nu ne va fi ușor în această coaliție și, în continuare, noi vom spune lucrurilor pe nume, iar cu fiecare decizie a noastră vom reprezenta interesele oamenilor”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a ținut să precizeze că el și colegii săi nu vor fi doar de decor în acest guvern

„Nu vom fi un element decorativ, am avut condiții pentru intrarea la guvernare. UDMR și-a păstrat portofoliile și funcția de viceprim-ministru. Totodată, a obținut ca partenerii din coaliție să preia câteva din prevederile incluse de noi în programul de guvernare din 2020, referitoare la protejarea drepturilor minorităților, adoptarea Legii statutului minorităților, învățământul în limba maternă și folosirea limbii materne. În foarte multe localități este asigurată, deja, prin Hotărâre de Guvern, folosirea simbolurilor locale și vom continua această inițiativă” a spus acesta.

Un Guvern cu susținere de aproape 70% în Parlament trebuie să își asume și reforme importante, mai spune liderul UDMR. „Din perspectiva noastră cea mai importantă este revizuirea Constituției – în primul rând trebuie să clarificăm ce fel de republică este România. Noi vom propune partenerilor noștri introducerea republicii parlamentare. Și în următoarea perioadă vom avea nevoie de măsuri care fac posibilă salvarea cât mai multor vieți omenești, asigurarea mai multor paturi pentru pacienții din spitale. Trebuie să creștem numărul paturilor de terapie intensivă. Sper foarte mult că această coaliție va reuși să își păstreze majoritatea și va asigura stabilitate pentru țară, deoarece ne aflăm în fața unei oportunități nemaiîntâlnite în ultimii 30 de ani: avem la dispoziție 30 de miliarde de euro din PNRR, iar din programul „Anghel Saligny” – inițiat de UDMR – 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea localităților, comunităților noastre”, arată politicianul maghiar.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro