Laura Codruța Kövesi: „Parchetul European este un mijloc de apărare a statului de drept în UE”. Noul procuror general european îndeamnă statele membre să aloce parchetului funcționari cu normă întreagă pentru a le „garanta independența”

Laurei Kövesi (Sfântu Gheorghe, 47 de ani) i s-a încredințat o sarcină colosală: trebuie să construiască de la zero noul birou al procurorului general european. Românca, reputată la Bruxelles pentru mandatul său la cârma agenției anticorupție a țării sale, s-a stabilit deja la Luxemburg pentru a investiga infracțiunile economice legate de fondurile europene și de TVA. Într-un interviu prin videoconferință pentru EL PAÍS (cotidian spaniol – n. red.), noul procuror general al UE și-a exprimat dorința de a crea o „instituție independentă”. „Trebuie să demonstrăm că legea este aceeași pentru toată lumea”, susține Kövesi, căreia îi este clar obiectivul final al mandatului său. „Parchetul European este un mijloc de apărare a statului de drept în UE”, conchide ea.

Alegerea procurorului general român a creat mari așteptări, în special în Parlamentul European, pentru lupta sa intransigentă împotriva corupției în țara sa. Activitatea sa este crucială pentru credibilitatea UE în eforturile împotriva degradării cauzate de cazurile de corupție care au avut loc în ultimii ani în Spania, Bulgaria, România sau Malta, de scandalurile financiare din Olanda sau Danemarca sau de încercările de subminare a legii (justiției) în Polonia sau Ungaria. „Când vorbim despre încălcarea statului de drept, trebuie să luăm în considerare cazurile în care există suspiciuni de corupție sistemică sau când se încearcă subminarea independenței judiciare”, reamintește procurorul general, subliniind că va putea investiga cazuri de fraudă publică, dacă acestea sunt legate de delicte financiare.

Kövesi va conduce o echipă de experți și analiști, la…
Citeste continuarea articolului pe g4media.ro