Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, nou termen la Tribunalul Bacău în dosarele de corupție conexate

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, este judecat astăzi la Tribunalul Bacău într-un dosar conexat după ce baronul PSD a fost trimis în judecată de DNA în două cazuri. Pe 26 martie, procesul s-a amânat din pricina stării de urgență decretată de președinte din cauza pandemiei de coronavirus.

Într-unul din dosarele DNA, Ionel Arsene este acuzat de trafic de influență. În 2013, pe când era parlamentar, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan zis Pinalti, fost primar PDL în Piatra Neamț, ca să-și folosească influența pe lângă conducerea ANI, astfel încât Agenția Națională de Integritate să constate incompatibilitatea unui adversar politic. Era vorba de Culiță Tărâță, fost președinte PSD al CJ Neamț.

Arsene a fost denunțat de Pinalti în 2017. Fostul primar le-a mărturisit anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la ANI pentru că ar fi avut intrare la președintele din acea vreme, Horia Georgescu. Arsene ar fi avansat și costurile planului: 100.000 de euro. Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu prin intermediul lui Dan Turturică, redactor șef la România liberă în acea perioadă, și a consilierei șefului ANI. Într-un referat al procurorilor DNA se arată și că Pinalti i-ar fi dat alte 15.000 de euro lui Arsene pentru Turturică. În schimbul banilor, ziaristul urma să publice articole denigratoare la adresa lui Culiță Tărâță în România liberă.

Potrivit DNA, în iulie 2015, Arsene ar fi cerut și un comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei, adică în jur de 3 milioane de lei, de la reprezentanții firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași. Arsene urma să-i determine pe șefii de la Administrația Națională Apele Române să aloce suma respectivă pentru finalizarea contractelor dintre compania din Iași și administrațiile bazinale.

Arsene și-ar fi folosit influența asupa secretarului de stat Iulian Jugan de la Ministerul Apelor, astfel încât Apele Române să aloce suma de 60 de milioane de lei pentru contractele cu firma Construcții Hidrotehnice SA din Iași.

În acest caz, șeful CJ Neamț, Ionel Arsene, a fost arestat preventiv de pe 29 ianuaie 2018 până pe 1 martie același an.

Ionel Arsene a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și într-un al doilea dosar penal. Potrivit DNA, în iunie 2015, Arsene, pe atunci parlamentar și lider al PSD Neamț, ar fi intervenit pe lângă primarul din comuna Icușești, pentru ca  firma care construia școala din localitate să subcontracteze lucrările de tâmplărie către o firmă agreată de Arsene.

În februarie 2019, Tribunalul Neamț a conexat cele două dosare, apoi a trimis cazul la Tribunalul Bacău.

Cine e Ionel Arsene. Relația lui Arsene cu fostul lider PSD, Liviu Dragnea, este de notorietate. Dragnea și Arsene și-ar fi petrecut împreună revelionul 2019 la Sinaia, apoi o vacanţă în Maldive, unde ar fi fost și Darius Vâlcov.

Arsene este și cel care l-a impus în 2018 la Ministerul Economiei pe Dănuţ Andruşcă, considerat unul dintre cei mai slabi miniștri.
Deși are o relație de rudenie cu omul de afaceri Gheorghe Vlasie, zis Ginel, în sensul că i-a botezat acestuia un copil, CJ Neamț condus de Arsene a atribuit mai multe contracte firmelor controlate de Vlasie sau oamenilor lui. Vezi mai multe aici

și aici.

Ginel Vlasie și firmele lui sunt, la rândul lor, judecați pentu evaziune și spălare de bani la Tribunalul Neamț.


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro