Maia Sandu a avut câștig de cauză la Curtea Constituțională: aliatul său, Igor Grosu, poate fi candidat de premier. Decizia deschide calea spre un guvern reformist sau anticipate

Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis că decretul de săptămâna trecută al președintelui Maia Sandu, prin care l-a numit pe Igor Grosu candidat la funcția de premier, este constituțional, potrivit unui anunț oficial.

Maia Sandu l-a desemnat candidat de premier pe Igor Grosu, aliatul său și președintele interimar al partidului fondat de ea, după ce candidata Partidului Socialiștilor (PSRM) a renunțat la nominalizare, într-o mișcare surpriză.

Dat fiind că Parlamentul este controlat acum de majoritatea pro-rusă și anti-reformistă formată din Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, iar precedenta propunere de premier a picat la vot, în acest moment există două opțiuni.

Prima opțiune: guvernul Igor Grosu e votat de Parlament, și atunci Moldova va avea un executiv pro-reforme, aliniat cu președintele Maia Sandu, dar cu un parlament potrivnic și care, în mod previzibil, va bloca orice încercare de reformă.

A doua opțiune: parlamentul respinge prin vot și a doua propunere de premier și se declanșează alegerile anticipate. Cu toate acestea, PSRM nu își dorește acum alegeri, pentru că stă mult mai slab în sondaje decât partidul președintelui Maia Sandu.

Republica Moldova e în criză politică din decembrie 2020, când guvernul socialist Chicu a demisionat ca urmare a victoriei Maiei Sandu în alegerile prezidențiale. În paralel, țara se confruntă cu un nou val al pandemiei, sistemul sanitar fiind complet depășit.


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro