Ministrul Agriculturii, despre plafonarea prețurilor la alimente: ”O prostie mare care-l va distruge pe micul producător

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a afirmat, la începutul ședinței de Guvern, că plafonarea prețurilor la mărfurile agroalimentare ar duce la ruinarea micilor producători agricoli și va încuraja specula.

”Zilnic monitorizăm preţurile la raft şi ţinem legătura cu producătorii, procesatorii şi comercianţii. Este foarte înțelept ca toţi trebuie să treacă împreună peste criză şi nimeni nu trebuie să piardă. Am văzut apeluri să se plafoneze preţul la raft. Este o prostie mare care îl va distruge pe micul producător român şi va încuraja specula”, a spus Oros.

La rândul său, premierul Orban a catalogat proiectul de lege al PSD pentru plafonarea prețurilor drept ”o năzdrăvănie”.

”În privinţa plafonării, vă spun foarte clar că este greu, dacă nu aproape imposibil de instituit un mecanism de plafonare (…) Soluţia cea mai bună este de a creşte producţia, de a avea permament în vedere asigurarea unei oferte crescute”, a afirmat șeful Guvernului.

Ludovic Orban a spus impunerea unui preț administrativ va crea penurie la anumite produse, iar comercianții au metode de a evita o eventuală plafonare.

Prezent la ședința de Guvern, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a spus că nu există perturbări majore ale prețurilor care să justifice plafonarea.

”Prețurile nu sunt atât de mici ca acum câteva luni, sunt disfuncționalități, dar nu foarte importate. Datele noastre nu arată o perturbare masivă a întregii piețe. Este important să ne asigurăm că lanțul logistic funcționează bine”, a spus Chirițoiu.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a cerut Guvernului, pe 18 martie, să plafoneze prețurile și amenință că dacă nu o va face, atunci social-democrații vor depune un proiect de lege în regim de urgență, prin care să fie plafonate prețurile la alimentele de bază, medicamente și produse sanitare. Plafonarea ar urma să se facă nu la valoarea lor de astăzi, ci la media prețurilor din ultimele 3 luni.

”Prețurile au luat-o razna! Și asta s-a întâmplat pentru că, odată cu decretul privind instaurarea stării de urgență, nu a fost adoptat și actul normativ care ar fi plafonat prețurile. Speculanții au fost lăsați să profite de criză și să-și umple buzunarele pe spatele suferinței oamenilor. Guvernul trebuie să ia măsuri urgente, dincolo de sloganuri, bătăi pe umăr și bune intenții. Dacă nu o va face astăzi, PSD are pregătit și va depune un proiect de lege, pe care îl vom adopta în regim de urgență, prin care să plafonăm prețurile la alimentele de bază, medicamente și produse sanitare. Dar nu la valoarea lor de astăzi, ci la media prețurilor din ultimele 3 luni. În plus, speculanții trebuie să plătească foarte dur pentru faptele lor!”, a scris Simonis pe Facebook.

Foto: Ministrul Agriculturii, Adrian Oros (Inquam Photos/ Octav Ganea)


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro