Nou atac al lui Marcel Ciolacu pe tema reluării privatizărilor: Cîțu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării! Ne vom opune, cu toate forțele!

Președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat joi un nou atac la adresa premierului Florin Cîțu pe tema intenției Guvernului de a relua privatizarea companiilor de stat, afirmând că se pune la cale „cel mai mare jaf din istoria modernă a țării” și că PSD se va opune „cu toate forțele”.

„Nu le-a ajuns cât au furat în pandemie! După împrumuturile uriașe de 30 de miliarde de euro, făcute anul trecut, Cîțu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării! Vrea să vândă – PE NIMIC! – cele mai puternice și mai rentabile companii de stat! Tot ce a rămas mai valoros în patrimoniul statului român, companii cu profituri de miliarde de lei! ”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Liderul PSD mai afirmă că proiectul Guvernului Cîțu, de abrogare a Legii inițiate de PSD, prin care timp de doi ani au fost suspendate orice tranzacții cu activele statului, nu trebuie să treacă.

„România trebuie să acționeze la fel ca celelalte state #europene – Germania, Franța, Polonia, Ungaria, țări care își protejează companiile strategice în această perioadă de criză provocată de pandemie!”, a mai scris Ciolacu.

În urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu se opunea privatizărilor, tot într-o pe Facebok, scriind ”Iohannis, oprește jaful! Nu vindeți bogățiile țării!”.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a scris, pe 7 ianuarie, pe Facebook că premierul Cîțu pregateste OUG prin care să abroge ”Legea de protejare a avuției naționale”. ”Vor acum să prăduiască Portul Constanța, Aeroporturile, Hidroelectrica și CEC-ul”, a mai scris Zamfir.

Legea 173/2020 a fost inițiată și votată de majoritatea PSD din precedentul Parlament și interzice pentru o perioadă de 2 ani privatizarea sub orice formă a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Mai mult, legea suspendă, tot pentru 2 ani, privatizările deja începute la acel moment.

Interzicerea privatizărilor a fost criticată de partenerii economici ai României, dar și de mulți participanți la piața de capital, dat fiind că experiența privatizărilor – fie și ale unor pachete minoritare de acțiuni – au dus deseori la însănătoșirea unor companii de stat căpușate de partidele politice aflate la putere.

Context

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în august 2020, legea prin care se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, conform actului normativ.

„Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”, mai prevede legea.

În luna octombrie 2020, Guvernul a modificat printr-o ordonanţă de urgenţă legea care interzice timp de doi ani listările şi înstrăinarea participaţiilor statului la companii, chiar dacă sunt minoritare. De acum, interdicţia vizează doar „acţiunile”, nu şi alte tipuri de active.

Foto: Inquam Photos/ George Călin


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro