Ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție, publicat în Monitorul Oficial. Care sunt modificările și categoriile exceptate de la regula purtării maștilor în spații închise

Este oficial, de astăzi suntem obligați să purtăm măștile de protecție în toate spațiile închise, având în vedere că Ordinul emis de Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne – validat de Comitetul pentru Situații de Urgență – a fost publicat, vineri noaptea, în Monitorul Oficial.

Față de propunerile inițiale, au fost aduse și unele modificări în privința categoriilor execeptate de la această obligativitate.

De exemplu, inițial s-a anunțat că persoanele care se duc la muncă și au asigurată o distanță de minim 2 metri între spațiile de birouri nu sunt obligate să poarte masca de protecție. Acum însă regula s-a schimbat. Doar persoanele care sunt singure în încăperi sunt exceptate de la regula purtării măștii de protecție.

Alte  modificări îi vizează și pe cei care vorbesc în spațiul public. Dacă țin un discurs, aceste persoane sunt exceptate de la regula purtării măștii, cu condiția să păstreze o distanță de cel puțin trei metri față de cei aflați în public. Audiența nu poate fi formată dintr-un grup mai mare de 16 persoane – prevedere specificată în actualul Ordin.

Elevii și studenții reprezeintă o altă categorie exceptatată de la regula purtării măștii, având în vedere că se apropie luna iunie, când începe cursurile de pregătire pentru examene și implicit examenele. În varianta inițială propusă de Ministere, era prevăzută o distanțare de 3 metri pentru pentru elevi, însă aceasta a fost scoasă din Ordinul publicat în MO.

Alte categorii care nu sunt obligate să poarte măști sunt copiii mai mici de cinci ani, lucrătorii care depun muncă fizică în spații unde temperaturile sunt foarte mari, sau umiditatea este foarte mare, prezentatorii de televiziune și invitații acestora, dacă între ei se păstrează distanța de cel puțin trei metri.

Sursa Foto: Unicef


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro