Warning: ftp_fget() expects parameter 1 to be resource, null given in /var/www/newsromania.info/html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 143

Planul de relaxare a restricțiilor în Franța din 11 mai, anunțat de premier: Cursurile încep cu grădinițele și școlile primare, iar mai târziu și gimnaziul / Se redeschid magazinele, nu și restaurantele, nici parcurile / Se menține telemunca / Crește capacitatea la 700.000 de teste pe săptămână

Premierul francez Edouard Philippe a prezentat, marți, în cadrul unui discurs susţinut în Parlament, măsurile de relaxare a restricțiilor după 11 mai, între care redeschiderea graduală a creșelor, grădinițelor și școlilor, pe bază de voluntariat și acolo unde pot fi maximum 15 copii într-o clasă; redeschiderea comerțului, cu excepția restaurantelor și a cafenelelor; redeschiderea micilor muzee și a bibliotecilor; menținerea sistemului de telemuncă pentru toate activitățile care se pot realiza la distanță. Deplasarea liberă a cetățenilor va fi permisă pe o distanță de 100 km de domiciliu, măștile vor fi obligatorii în transportul public, iar ceremoniile religioase nu vor putea fi oficiate mai devreme de 2 iunie. Toate aceste măsuri de relaxare sunt dublate de promisiunea unei capacități de 700.000 de teste pe săptămână.

„Întoarcerea copiilor la școală este un imperativ pedagogic și de justiție socială”, a afirmat premierul francez în discursul său, potrivit Le Figaro. Astfel, Edouard Philippe a anunțat că Guvernul își propune redeschiderea progresivă a grădinițelor și a școlilor primare, din 11 mai, pe bază de voluntariat și cu maximum 15 elevi în clase. În a doua fază, din 18 mai, dar doar în departamentele în care circulația virusului este slabă, vor începe și cursurile la gimnaziu, mai întâi clasele a 5-a și a 6-a.

„Vom decide la finalul lui mai dacă putem să redeschidem liceele, începând cu liceele profesionale, de la începutul lui iunie”, a adăugat premierul.

Pentru reluarea cursurilor, purtarea măștii este interzisă la grădiniță și nu este recomandată, ținând cont de riscurile de a fi purtată prost, nici la școala primară. Guvernul se angajează să furnizeze măști liceenilor care le pot purta și care nu reușesc să și le procure.

Copiii vor trebui să poată urma cursurile, fie în cadrul școlilor, „în limita maximă de 15 elevi per clasă”, a precizat premierul francez, „fie acasă, cu învățământ la distanță”.

„Creșele vor fi, de asemenea, redeschise”, a continuat Édouard Philippe. „Va fi posibilă primirea în grupuri de maximum 10 copii, cu posibilitatea creșterii acestui număr dacă spațiul permite și dacă sunt îndeplinite condițiile, astfel încât grupele să nu se intersecteze”. Criteriul de primire a copiilor în creșe, prin reducerea numărului de locuri va fi dat de posibilitatea părinților de a lucra de acasă sau nu. De asemenea, vor avea prioritate copiii personalului medical și al celui din învățământ, iar personalul din creșe va purta măști în mod obligatoriu.

În ceea ce privește locurile de muncă, premierul a precizat că nu toți angajații se vor întoarce la serviciu din 11 mai, iar acolo unde este posibil se va menține telemunca. Philippe a subliniat că solicită „cu fermitate” companiilor să mențină în continuare telemunca, iar acolo unde specificul activității nu permite, orarul să fie decalat, pentru a diminua numărul salariaților prezenți simultan și pentru a nu aglomera transportul public.

Toate activitățile comerciale, cu excepția restaurantelor și a cafenelelor, vor fi redeschise, cu respectarea regulilor privind fluxul de clienți și limitarea prezenței multor persoane în același timp în magazine. Pentru baruri și restaurante se va lua o decizie după 2 iunie.

Premierul a mai anunțat că purtarea măștii va fi obligatorie în transportul public și că se vor lua măsuri pentru a asigura distanțarea socială în mijloacele de transport.

„Va fi din nou posibil să vă deplasați liber, fără declarație, cu excepția, așa cum am spus, pentru deplasări la peste 100 km de casă, ceea ce va fi posibil doar dintr-un motiv întemeiat, familial sau profesional”. „Va fi posibil, în zilele însorite, să practici o activitate sportivă individuală în aer liber”. „Parcurile și grădinile, atât de esențiale pentru echilibrul vieții din oraș, nu se pot deschide decât în departamentele unde virusul nu circulă activ. Ca măsură de precauție, plajele vor rămâne inaccesibile publicului cel puțin până la 1 iunie”, a precizat premierul francez.

Édouard Philippe a precizat că serviciile religioase cu public nu vor fi permise înainte de 2 iunie.

Nu vor fi permise reuniuni în spații publice sau private cu mai mult de 10 persoane, iar toate evenimentele sportive, culturale, artistice cu mai mult de 5000 de participanți sunt amânate cel puțin până în septembrie.

Premierul francez a precizat că aceste măsuri de relaxare a restricțiilor vor fi puse în practică în condițiile în care obiectivul Guvernului este ca, începând cu această dată, Franța să aibă o capacitate de prelucrare a 700.000 de teste săptămânal pentru ca orice caz să fie depistat rapid, izolat și tratat.

Sursa foto: connexionfrance.com


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro