Premierul maghiar Viktor Orbán va susține constituirea fondului de redresare al UE cu condiția ca Bruxelles-ul să pună capăt procedurii Articolului 7 împotriva Ungariei

Înaintea summitului european din 17-18 iulie, Ungaria anunță că va accepta să susțină constituirea fondului de redresare al UE (pe fondul pandemiei de COVID-19), dar cu condiția ca Bruxelles-ul să pune capăt procedurii Articolului 7 care o vizează – mecanismul european din tratatul UE prin care țările membre sunt sancționate dacă încalcă valorile comunitare.

Oficiali ungari, citaţi de MTI, au mai anunțat că Ungaria nu va accepta, de asemenea, stabilirea unor condiţii pentru accesarea banilor din fondul propus, întrucât acesta urmează să fie creat prin emiterea de datorie comună de către statele UE.

„Procedurile articolului 7 împotriva Ungariei trebuie să se termine. Nu trebuie să se exercite presiuni asupra statelor membre în chestiunea statului de drept, care poate fi politizată cu uşurinţă”, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, Katalin Novak, vicepreşedinta partidului Fides, condus del premierului Viktor Orbán.

De asemenea, alocarea nu trebuie politizată, conform acestui mandat votat de legislativul ungar, a adăugat ea, referindu-se la rezoluţia adoptată marţi de parlamentul de la Budapesta prin care acesta dezaprobă condiţionarea accesului la pachetul de asistenţă economică pentru redresarea după coronavirus de situaţia statului de drept. Viktor Orban şi-a rezervat dreptul de a folosi dreptul său de veto împotriva unui acord în acest sens, ca ultimă soluţie.

Katalin Novak a insistat în interviul pentru Die Welt că nu există criterii obiective sau care să poată fi clar definite şi aplicabile tuturor ţărilor pentru chestiunea statului de drept. „Prin urmare, ne opunem categoric unor astfel de proceduri. Şi nu suntem singurii”, a concluzionat ea, conform Agerpres.

Pentru crearea fondului de redresare, statele membre trebuie să depăşească divergenţele ce privesc sumele alocate planului

Conform propunerii executivului comunitar, din acest fond de 750 de miliarde de euro statele UE, cu precădere cele mai afectate de pandemie, ar urma să acceseze 500 de miliarde sub formă de subvenţii şi 250 de miliarde sub formă de credite. Banii ar urma să fie atraşi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare şi rambursaţi pe termen lung prin instituirea de noi taxe la nivelul UE, mai ales taxe de mediu, cum ar fi o taxă asupra plasticului nereciclabil. Dar un grup de patru state austere (Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia) cer ca fondul propus să ofere în special credite şi mai puţine subvenţii.

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro