Primăria Sector 1 publică integral decizia Curții de Apel care a anulat în 2008 întreaga procedură de achiziție a serviciilor de salubritate  / Armand: Am demarat acțiunea în instanță pentru că acest contract este nul din toate punctele de vedere

Primăria Sectorului 1 publică integral pe site-ul instituției decizia Curții de Apel București din data de 30 iunie 2008 prin care această instanță de judecată a anulat definitiv și irevocabil întreaga procedură de achiziție care a stat la baza încheierii contractului dintre Consiliul Local Sector 1 și Compania Romprest Service SA, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Primarul Clotilde Armand a anunțat că a demarat acțiunea în instanță pe motiv că acest contract ”este nul din toate punctele de vedere”.

G4Media.ro a arătat cum primăria sectorului 1, condusă pe atunci de liberalul Andrei Chiliman, a semnat în 2008 contractul cu Romprest chiar în ziua anulării procedurii de achiziție.

Ar fi trebuit ca atunci, în 2008, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice să ceară în instanța anularea contractului, din moment ce procedură de achiziție nu s-a desfășurat conform legii, dar acest pas n-a mai fost făcut niciodată.

Astfel, contractul a rămas în vigoare. În 2008 Guvernul era condus tot de un liberal: Călin Popescu Tăriceanu, în bune relații cu fostul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman.

Motivarea deciziei Curții de Apel, care anulează procedura de achiziție, o constituie încălcarea directivelor comunitare și a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul contractelor de concesiuni de servicii. În plus, contravenea flagrant Legii 273/2006 privind finanțele publice locale.

  • „Contractul dintre Primăria Sectorului 1 și Compania Romprest Service SA a fost încheiat fraudulos. Asta reiese din două decizii judecătorești definitive și irevocabile care l-au anulat. Astfel, cele două decizii confirmă faptul că acest contract a fost semnat în disprețul Justiției și el practic, în prezent, nu există”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Cea de-a doua decizie aparține Curții de Apel Brașov din data de 22 martie 2011 prin care această instanță a stipulat anularea anunțului de participare nr. 40433/08.12.2007 publicat în SEAP de către Primăria Sectorului 1, a documentației de atribuire și a procedurii de atribuire prin licitație deschisă a contractului „Prestări servicii – activități ale salubrizare pe raza administrativă a Sectorului 1” cod CPV 90121000-1 și 90210000- 2.

„A fost confirmată, încă o dată, încheierea fără nicio bază legală a contractului de salubrizare de la nivelul Sectorului 1. Rămân acum întrebările mele: cine ne dă banii înapoi pentru cei 12 ani în care am plătit cel mai scump serviciu de salubrizare din România și câți funcționari publici, primari și viceprimari trebuie să răspundă în fața Justiției? Vom afla. Am demarat acțiunea în instanță pentru că acest contract este nul din toate punctele de vedere„, a mai precizat primarul Clotilde Armand.

Istoria contractului

În data de 8 decembrie 2007, Consiliul Local al Sectorului 1 a inițiat procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului având ca obiect „delegarea gestiunii prestării serviciilor de salubritate”.

Contractul a fost câștigat de Compania Romprest Service SA. Două societăți au contestat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor procedura de licitație. CNSC a respins ambele contestații în 15 ianuarie 2008.

În 31 august 2008, una dintre firmele care au participat la aceasta procedură a cerut Curții de Apel București anularea deciziei CNSC. Prin decizia definitivă și irevocabilă din 30 iunie 2008, instanța a anulat anunțul de participare nr. 40433/8 decembrie 2007, documentația de atribuire și întreaga procedură de achiziție derulată conform acestora.

În aceeași zi, înainte ca instanța să pronunțe o soluție, Consiliul Local Sector 1 a încheiat cu Compania Romprest Service SA contractul J077/S/30.06.2008 privind delegarea gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1.


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro