Proiectul de OUG pentru alegerea președinților de Consilii Județene prin negociere, restituit executivului de Consiliul Economic și Social din cauza lipsei avizelor interministeriale

Consiliul Economic și Social (CES), un organism consultativ care are rolul de a aviza proiectele legislative, a restituit guvernului proiectul de ordonanță de urgență pentru alegerea președinților de Consilii Județene prin negociere între consilierii județeni, a declarat pentru G4Media.ro Iacob Baciu, președintele CES.

”Documentul a fost restituit Executivului pentru că avea probleme de avizare. Nu existau avizele ministerelor Justiției, Finanțelor și ale celorlalte ministere avizatoare”, a spus Iacob Baciu pentru G4Media.ro.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a inițiat luni un proiect de ordonanță de urgență pentru alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni. Legislația actuală prevede alegerea acestora în mod direct, de către cetățeni, prin votul uninominal.

Potrivit proiectului de OUG, „consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”.

„Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal”,…
Citeste continuarea articolului pe g4media.ro