Restricții majore pentru cei nevaccinați după introducerea primelor pașapoarte de vaccinare în Canada

Pașapoartele de vaccinare care au fost introduse în provincia Quebec de la începutul acestei lunii – primele de acest fel implementate în Canada – impun restricții importante pentru persoanele ce nu sunt inoculate împotriva coronavirusului, limitându-le în mod semnificativ viața socială. Criticii susțin că introducerea acestor documente echivalează cu „discriminarea medicală,” dar reflectă și o problemă mai mare cu utilizarea puterilor de urgență de către guvernul local care a refuzat să organizeze o dezbatere înainte de a introduce pașapoartele de vaccinare.

Începând de la 1 septembrie, dovada vaccinării împotriva coronavirusului este solicitată persoanelor care locuiesc sau vizitează provincia Quebec și care iau parte la activități neesențiale.

Denumit VaxiCode sau pașaportul de vaccinare COVID-19, documentul digital (aplicație ori în varianta PDF pe telefonul mobil) sau pe hârtie va fi necesar pentru a participa la o mare parte din viața publică, de la a bea o bere pe o terasă până la a juca badminton. Clienții trebuie să prezinte coduri QR emise de guvern, care sunt scanate de o aplicație pentru smartphone. Guvernul a indicat că pașaportul de vaccinare COVID-19 este un instrument oficial gratuit care arată că titularul este protejat împotriva coronavirusului.

În Quebec, lista activităților neesențiale interzise celor fără vaccin este acum foarte largă. Accesul în restaurante, cinematografe, săli de sport și piscine, festivaluri, stadioane, cazinouri, precum și participarea la activități de echipă interioare sunt acum interzise pentru cei care nu sunt vaccinați în mod adecvat. Cei care nu sunt vaccinați dar au o scutire medicală sunt exceptați de la aceste reglementări. (O listă completă a locurilor și activităților în care se solicită pașaportul de vaccinare este disponibilă aici)

În afară de VaxiCode, toate persoanele cu vârsta peste 16 ani sunt obligate să prezinte un act de identitate cu fotografie, indiferent de format. Un act de identitate fără fotografie va fi acceptat pentru persoanele de peste 75 de ani.

În afară de pașaportul VaxiCode, guvernul provincial a introdus și VaxiCode Verif, aplicația destinată persoanelor care operează afaceri sau desfășoară activități și care trebuie să verifice starea de vaccinare a clienților sau a participanților.

Potrivit precizărilor guvernului, pașaportul de vaccinare nu este necesar pentru accesul la servicii esențiale, cum ar fi educația (la nivel primar, secundar, postliceal), iar angajatorii nu pot solicita unul ca și criteriu de angajare.

Deși pașapoartele au fost introduse de la 1 septembrie, firmelor li s-a acordat o perioadă de grație până la 15 septembrie pentru a-și pune la punct tehnologia necesară pentru verificarea clienților. Guvernul a anunțat că verificarea pașapoartelor de vaccinare se va face într-o manieră „strictă” după 15 septembrie, însă nu a precizat ce înseamnă acest lucru și nici dacă inspectorii sanitari vor fi însoțiți de polițiști atunci când vor verifica firmele din provincie.

Pentru a obține intrarea în locațiile din Quebec care necesită pașaport pentru vaccinare, persoanele care nu locuiesc în Quebec și care călătoresc în provincie trebuie să prezinte un act de identitate cu fotografie cu o adresă din afara Quebecului și dovada emisă de țara lor sau provincia canadiană că au fost vaccinate împotriva coronavirusului. Această regulă se aplică inclusiv călătorilor din România care ajung în Quebec.

Alte provincii canadiene – inclusiv Ontario, Columbia Britanică și Manitoba – au anunțat că urmează să își implementeze propriile sisteme de pașapoarte de vaccinare în zilele și săptămânile viitoare. Deocamdată, nu există niciun plan la nivel federal pentru un astfel de sistem de pașapoarte de vaccinare, responsabilitatea în această chestiune fiind asumată de către provinciile și teritoriile canadiene.

Diferite țări și jurisdicții din întreaga lume – incluzând Uniunea Europeană, Israel și orașe americane, cum ar fi New York și San Francisco – au început și ele să implementeze pașapoarte sau certificate de vaccinare în diferite forme, fie pentru călătorii, fie pentru viața de zi cu zi.

Lăudat de experți

Mulți experți în sănătate publică au salutat introducerea pașaportului de vaccinare în Quebec, pe care l-au descris ca un instrument util ce va ajuta la limitarea răspândirii COVID-19, în special în locuri aglomerate, și pentru a încuraja oamenii să se vaccineze. Aceasta în condițiile în care provincia Quebec și restul Canadei au intrat în valul al patrulea al pandemiei.

„Oamenii vor să fie vaccinați și vor să aibă o viață normală,” a declarat ministrul Sănătății, Christian Dubé. „Am trecut prin iad în primele trei valuri,” a adăugat el.

În timp ce măsuri sanitare suplimentare au rămas în vigoare la nivel public în Quebec și după 1 septembrie, Dubé a descris sistemul ca un „pașaport către libertate” și o modalitate de a evita o altă rundă de restricții. Provincia francofonă a fost multă vreme centrul pandemiei de coronavirus în Canada, ea înregistrând până duminică seara un total de 391.363 de cazuri de infecții, fiind depășită doar de Ontario. În Quebec au fost raportate însă cel mai mare număr de decese din Canada, respectiv 11.291, din totalul de 27.006 de decese care s-au înregistrat în întreaga țară.

Ministrul Dubé a avertizat de luni de zile că pașapoartele de vaccinare ar putea fi introduse în această toamnă în cazul în care cazurile de infecții cu COVID-19 ar crește. Guvernul provincial a indicat rata ridicată de vaccinare a Quebecului drept dovadă că majoritatea oamenilor susțin sistemul nou introdus. În Quebec, 86% dintre rezidenții cu vârsta peste 12 ani au primit cel puțin o doză de vaccin și 79% au primit ambele doze.

Majoritatea celor vaccinați și-au descărcat deja codul QR emis de guvern, care prezintă dovada stării de vaccinare.

Experții au afirmat, de asemenea, că sunt nerăbdători să vadă cum funcționează sistemul în practică. Kerry Bowman, profesor la Universitatea din Toronto, care predă bioetică și sănătate globală, a afirmat că abordarea pe care au luat-o oficialii din Quebec ar putea servi drept model pentru întreaga Canadă.

Bowman a recunoscut că astfel de sisteme, precum cel introdus în Quebec, reprezintă o formă „fără precedent” a politicii de sănătate publică. El l-a comparat cu cel existent în timpul celui de-al Doilea Război Mondial prin accentul pus pe drepturile colective, mai degrabă decât cele individuale.

Discriminare medicală?

Criticii susțin însă că introducerea pașaportului de vaccinare în Quebec echivalează cu „discriminarea medicală.” De exemplu, profesorul Bowman și-a exprimat îngrijorarea că un sistem precum cel implementat în Quebec riscă să împingă persoanele nevaccinate la marginea societății și să intensifice și mai mult tensiunile sociale. De asemenea, unele persoane se vor vaccina chiar dacă nu vor să o facă deoarece, după introducerea pașaportului de vaccinare, nu au altă variantă. Acest lucru echivalează cu o formă de „constrângere,” a afirmat profesorul canadian.

„Este (pașaportul) justificat în această situație de urgență dificilă în care ne aflăm? Sper că este,” a declarat Bowman. În plus, susține profesorul, având în vedere prezența variantei Delta mai transmisibile a coronavirusului, un pașaport de vaccin nu este neapărat suficient pentru a pune capăt pandemiei.

De asemenea, criticii au indicat faptul că pașaportul de vaccinare reflectă și o problemă mai mare cu utilizarea puterilor de urgență de către guvernul local care a refuzat să organizeze o dezbatere înainte de a introduce aceste documente.

De exemplu, partidele de opoziție au cerut o dezbatere în Adunarea Națională – legislativul național -, la care să participe oameni de știință și specialiști în chestiuni de etică, care să explice avantajele și dezavantajele unui astfel de sistem. Premierul François Legault a refuzat, spunând că nu vrea să ofere o platformă promotorilor teoriilor conspirației.

Noile documente de vaccinare au fost introduse prin decret, guvernul funcționând în continuare după regulile stării de urgență care îi permit să instituie rapid noi reglementări și restricții fără a fi nevoit să organize dezbateri în Adunarea Națională. Acest lucru îi îngrijorează pe critici, care afirmă că dezbaterile în legislativ ar fi putut ajuta la calmarea îngrijorărilor în rândul grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și imigranțiii ilegali, care nu au documente de muncă.

O altă problemă majoră este legată de modul în care va funcționa sistemul de verificare a VaxiCode de către angajații din firmele neesențiale. De exemplu, angajații din restaurante și săli de sport vor avea sarcina de a verifica aceste pașapoarte, precum și documentele de identitate ale clienților. Ei nu sunt însă pregătiți să facă asta și, în mod cert, nu pot acționa ca „polița pașapoartelor,” susțin multe voci, care se tem că aceștia vor fi nevoiți să aibă de-a face cu „persoane foarte, foarte agresive și vocale.”

CBC a citat, de altfel, mai mulți prorpietari de restaurante care se așteaptă ca interacțiunile cu clienții să devină mai dificile în următoarele zile și săptămâni, când pașapoartele VaxiCode devin obligatorii. Unii dintre proprietarii de localuri s-au plâns că noile pașapoarte le vor afecta afacerile, care suferă oricum din cauza lipsei de personal și a restricțiilor anti-pandemie impuse înca din luna martie 2020.

De altfel, rezistența unei părți importante a populației din provincie la pașapoartele de vaccinare continuă să fie mare și a fost reconfirmată din nou duminică, când mii de oameni au ieșit pe străzile din centrul orașului Montreal – cel mai mare din Quebec – pentru a denunța măsurile de sănătate luate de guvern, inclusiv introducerea VaxiCode.

Manifestanții au solicitat guvernului să revoce pașaportul pentru vaccinare. Unii demonstranți purtau pancarte cu mesaje precum: „Nu discriminării medicale,” „Opriți propaganda vaccinului COVID” și „Corpul meu, alegerea mea.” Potrivit declarațiilor, la mitingul din Montreal au participat inclusiv persoane vaccinate, care nu sunt însă de acord cu introducerea pașapoartelor sanitare, pe care le consideră o formă de discriminare și o încălcare a drepturilor omului.

Surse: CBC, City News, Quebec.ca


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro