Scenariile pentru școli: la rata de infectare mai mică de 1 la mie merg toți copiii la școală, între 1 și 3 la mie merg preșcolarii și clasele 0-4, 8, 12 și 13, iar la rata între 3-6 doar creșe, grădinițe și clasele 0-4

Scenariile pentru școli au fost anunțate miercuri de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acestea au fost adoptate printr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Anunțul ministrului Educației:

rata de infectare mai mică de 1 la mie vor fi deschise cu prezență fizică școlile: creșe, grădinițe, învățământ primar, gimnazial, liceal.

rata de infectare 1 – 3 la mie: creșe, grădiniță, învățământ primar, a 8-a, 12 și 13.

rata de infectare 3 –  6 la mie: creșe, grădinițe, învățământ primar

Se recomandă participarea cu prezență fizică a elevilor din învățământul tehnologic, profesional și postliceal pentru stagiile practice.

Universitățile au autonomie.

Ministrul Educației a precizat că ordinul comun cu ministrul Sănătății privind regulile care trebuie respectate va fi gata cel mai devreme la miezul nopții.

Regulile de distanțare vor trebui adaptate „la realitățile școlii românești”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a spus, din nou, că dacă sunt bănci de doi elevi vor sta doi elevi în bancă, dar că va exista recomandarea de distanțare cât mai mult posibil a mobilierului. Cîmpeanu a spus că important este să fie distanțare între grupele de elevi.

Cîmpeanu a precizat că la două cazuri de COVID-19 într-o clasă se va suspenda activitatea în clasa respectivă. Dacă vor fi cazuri în mai multe clase, se va suspenda activitatea pentru 14 zile în toată școala. De asemenea, dacă sunt doi profesori cu COVID-19 într-o școală, atunci se va suspenda activitatea în toată școala pentru 14 zile.

Sorin Cîmpeanu a spus că rata de incidență va fi actualizată săptămânal și că aceasta trebuie să fie afișată pentru a putea fi consultată oricând de orice părinte.

Ministrul a precizat că doar trei state membre UE au închise toate școlile.

Sorin Cîmpeanu a spus că profesorii care încă nu au fost vaccinați anti-COVID și care se tem să meargă fizic la clasă vor putea opta pentru predarea online.

Hotărârea CNSU:

Art.1 – (1) Se propune reluarea activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, după următoarele scenarii:

a) Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari;

b) Scenariul galben – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;

c) Scenariul roșu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.

(2) Se propune ca, indiferent de scenariile prevăzute la alin. (1), stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, să se desfășoare cu prezența fizică, respectând procedurile privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministrului Sănătății.

(3) Se propune ca decizia cu privire la modalitatea de desfășurate a activităților ce presupun prezența fizică a studenților în cadrul instituțiilor de învățământ superior, se ia de către conducătorii acestora, în baza autonomiei universitare.

(4) La nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.

În curs de actualizare


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro