Senatul polonez, dominat de opoziție, a respins proiectul legislativ ce permite sancţionarea judecătorilor critici la adresa guvernului

Senatul polonez, care este dominat de opoziţie, a respins vineri un proiect de lege dezbătut în parlament şi care ar permite sancţionarea judecătorilor ce critică reformele din sistemul judiciar iniţiate de guvern, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Textul, votat deja în camera inferioară în decembrie, a fost respins cu 51 de voturi contra şi 48 de voturi pentru în Senat, ce are 100 de membri.

Camera inferioară a legislativului, controlată de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, decide în ultimă instanţă şi poate anula decizia Senatului şi impune votarea legii.

PiS susţine că legea este necesară pentru a evita haosul din justiţia poloneză, în contextul în care unii judecători au început să pună sub semnul întrebării legalitatea numirii altor magistraţi în conformitate cu noile reguli introduse de guvern.

Însă Bruxellesul, militanţii pentru drepturile omului şi avocaţii consideră că noul text este menit să stopeze criticile la adresa reformelor pe scară largă…
Citeste continuarea articolului pe g4media.ro